Ny antispamtjeneste for bedrifter

Virus112 annonserte tirsdag en ny spamfiltertjeneste med hele fem ulike typer filtre og 24/7 overvåking.

Spam blir stadig et stadig større problem for mange, ikke minst for mennesker som er avhengige å ha e-postadressen sin offentlig tilgjengelig, for eksempel på nettstedet til arbeidsgiveren. Det finnes mange "agenter" som automatisk analyserer websider på jakt etter e-postadresser som kan selges til spam-utsenderne.

Samtidig er det svært vanskelig å filtrere vekk spam fordi meldingenes egenskaper endres fra gang til gang.

Det finnes en rekke selskaper som tilbyr filtrering av e-post, men ingen er i nærheten av å være perfekte. Mye søppelpost slipper gjennom, og ekte post sperres.

Sist ut med et slikt tilbud er danske Virus112, som lover en ny og bedre metode for filtreringen. Selskapet benytter et filter med fem ulike lag for å kategorisere e-posten:

  1. 820 intelligente spam-regler - regler som blant annet tar utgangspunkt i fargen på bokstavene i e-posten, om den er fra en spesiell nyhetsliste, eller om teksten inneholder spesiell ord og uttrykk.

  2. DCC (Distributed Checksum Clearinghouse) - basert på et prinsipp om å telle hvor mange ganger den samme meldingen er blitt sett på Internett.

  3. STA (Statistical Token Analysis) - en annen metode som kjenner igjen ulike mønstre som går igjen i teksten til spammeldinger

  4. RBL (Realtime Blackhole Lists) - sjekker om avsenderadressen eller e-postserveren er svartelistet.

  5. Personlige svartelister - brukerens egne svarte- og hvite lister.

- Meldingene som går gjennom filtrene blir gitt poeng for hvert filter, og hvis poengsummen overstiger et gitt tall, blir den kategorisert som spam, forteller Ketil Neteland i Virus112 til digi.no.

Hele prosessen skal ta mindre enn et halvt sekund.

Har forteller at tjenesten har en fleksibel holdning til svartelister av e-postservere, og sperrer ikke ute servere som bare er oppført på én eller to lister. Ofte er dette serverne til vanlige selskaper som har vært litt for slappe med eksterne brukeres rettigheter til å bruke serverne som releer.

Tjenesten er priset etter hvor mange e-postkonti som skal skannes. Neteland forteller at prisen per konto per måned for en bedrift med mellom 26 og 50 ansatte er 12 kroner. For flere brukere blir prisen per bruker lavere.

;