TELEKOM

Ny auksjon kan få fart på mobilt bredbånd

Telenor og norsk telebransje skal nå slåss om frekvenser som gir billigere Wimax.

23. okt. 2007 - 09:24

Post- og teletilsynet skal om to uker starte en viktig frekvensauksjon som potensielt kan gire opp utrulling av mobilt bredbånd i Norge. For det store frekvensbåndet som skal auksjoneres bort egner seg veldig godt til det som nå er blitt den ledende og billigste formen for Wimax.

Telenor og Nextgentel (eid av TeliaSonera) stakk av med mestparten av frekvensene i forrige auksjon for to år siden, og først i forrige uke fortalte Telenor om en forsiktig utrulling.

Nå kommer det en ny runde med det som skal være de beste frekvensene. Det forteller Jarl Fjerdingby, seksjonssjef for frekvensavdelingen i Post- og teletilsynet.

Han forteller at tilsynet ikke legger seg opp i hva frekvensene brukes til, men påpeker at frekvensene egner seg veldig godt til såkalt TDD-basert Wimax. TDD er teknikk som brukers samme frekvenskanal til å sende og motta. Dette har blitt den ledende teknikken, blant annet fordi den er enklere og billigere.

Men igjen kan de store aktørene stikke av med mye. Post- og teletilsynet har ikke utelukket Telenor fra å delta, slik man har vurdert ved tidligere runder fordi Telenor eier så mye frekvensbånd fra før. Men en aktør får ikke kjøpe mer enn rundt en tredjdel av båndet på 2500-2690 MHz.

I tillegg skal tilsynet også auksjonere ut et mindre bånd fra 2010-2025 MHz.

Fjerdingby påpeker at det er mulig å bruke båndene til 3G, men at frekvensene gjør slik 3G-utbygging dyr.

Listen over hvem som ønsker å delta er ikke offentliggjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.