Ny bærbar-prosessor slår Intel Pentium D

En tidlig test av Intels kommende tokjernede prosessor for bærbare PC-er, viser at selskapet er på rett vei.

En tidlig test av Intels kommende tokjernede prosessor for bærbare PC-er, viser at selskapet er på rett vei.

I alle år har ytelsen til bærbare PC-er ligget et godt stykke bak ytelsen til stasjonære PC-er. Årsakene er flere, men dårligere kjølemuligheter, strengere krav til strømforbruk og mindre plass er de viktigste. Selv om Intels beste prosessor for bærbare, Pentium M, er langt raskere enn klokkehastigheten i Intel-sammenheng skulle tilsi, har den betydelige mangler når det gjelder flyttallsytelse, som ofte er viktig i forbindelse med blant annet multimedieapplikasjoner.

I januar er det ventet at Intel vil lansere selskapet første mobile prosessor med to kjerner. Denne er kjent under kodenavnet Yonah.

Nettstedet AnandTech har utført en tidlig test av av den kommende prosessoren, som er en ny generasjon av Pentium M. I tillegg til å ha to kjerner, vil den være basert på den mindre effektkrevende 65 nanometers prosessteknologien. Dette er spesielt viktig for bærbare, batteridrevne PC-er.

Yonah skal i motsetning til Pentium D, være utstyrt med ett stort cacheminne (2 MB) som deles av begge kjernene, i stedet for to som er halvparten så store. Multimedieytelsen skal være forbedret gjennom bedre støtte for alle typer SSE-instruksjoner, inkludert SSE3, i tillegg til generelt bedre flyttallsytelse. Disse forbedringene kalles samlet for Digital Media Boost.

I testen har AnandTech riktignok benyttet et hovedkort for stasjonære PC-er, utstyrt med den nye sokkelen Yonah tar i bruk og det ikke helt nye brikkesettet 945G fra Intel. Det er dermed ikke garantert at prosessoren vil yte det samme når den er presset ned i en bærbar PC. Men en pekepinn bør testen likevel kunne gi.

Dessuten er prosessorer som Pentium M begynt å bli populære også i stasjonære maskiner, ikke minst i maskiner som skal benyttes der hvor støynivået har stor betydning - for eksempel i stua.

AnandTech har i testen sammenlignet ytelsen til en 2,0 GHz Yonah-prosessor med ytelsen til Athlon 64 X2 3800+ og Athlon 64 X2 4200+, i tillegg til Pentium D 830 (3,0 GHz) og en Pentium M 770 (2,13 GHz Dothan).

Yonah-prosessoren slår Dothan-prosessoren i åtte av de ti testene AnandTech presenterer, med en forskjell på mellom 16 og 40 prosent. Den ene testen hvor Dothan vinner, Business Winstone 2004, utnyttes verken doble kjerner eller SSE-instruksjonene, i tillegg at Dothan-prosessoren har høyere klokkehastighet og mindre forsinkelse i sekundærcachen.

Den andre testen hvor Dothan går av med seieren, er Doom 3. AnandTech har foreløpig ingen forklaring på dette.

    Les også:

Sammenligningene med ytelsen til de tokjernede AMD-prosessorene og Pentium D er mer overraskende. Riktignok går Yonah av med seieren bare i én test, Communication-delen av SYSMarks Office Productivity SYSMark 2004, men den slår Pentium D-prosessoren i en rekke av testene. Også den svakeste AMD-prosessoren blir slått i noen av testene. Det området hvor Yonah gjør det svakest, er innen koding av video, men prosessoren kommer også svakere ut enn de andre i enkelte deltester innen områdene fleroppgavedrift, 3D-rendering og dataanalyse.

Dessuten forbruker Yonah mindre effekt ved full belastning enn det Athlon 64 X2 3800+ gjør på tomgang, noe som lover godt for de som ønsker seg en stillegående maskin.

Les hele testen her.

Til toppen