FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny Bluetooth-versjon skal løse problemer

Bluetooth er blitt populært, men primært til hodesett. To nye versjoner skal løse mange av dagens problemer.

14. des. 2006 - 07:39

Egentlig skulle vi ha kuttet ut mye av kablene nå. Bluetooth var en svært lovende teknikk da det ble lansert, for en lang rekke enheter trenger å kommunisere med hverandre uten nettverksbokser og servere, men bruken har aldri tatt skikkelig av og Bluetooth brukes i dag primært til trådløse hodesett.

Industrisamarbeidet bak Bluetooth-standarden, Bluetooth SIG, arbeider derfor med en ny versjon av den trådløse teknikken som vil løse mange av problemene, mener analyseselskapet Gartner.

Gartner påpeker at Bluetooth SIG aldri ble en skikkelig ferdig standard. At det ofte er store problemer med å kommunisere med Bluetooth mellom for eksempel PC-er fra to leverandører er det som har forhindret bred bruk av Bluetooth, mener Gartner.

Bluetooth SIG foreslår derfor nå to store endringer. En ny versjon av basis-standarden, 2.1 skal løse mange av dagens utfordringer. I tillegg skal Bluetooth, som i dag bare bruker 2,4 Ghz-frekvensen, utvides til å bruke de nye ultrawideband-frekvensene, noe som vil løfte båndbredden dramatisk.

Men Gartner påpeker at det gjenstår å se om ikke enkelte leverandører likevel forsøker å sabotere standarden og lage for eksempel mobiler som favorisere deres egne hodesett. Gartner nevner ikke navn, men peker klart mot Nokia og andre store mobiltelefon-produsenter som ønsker å beskytte sine markedsposisjoner.

Her er hva Bluetooth 2.1 vil løse:

Secure Simple Pairing: Skal løse mange av dagens interoperabilitet-problemene

Quality of service: Skal sikre kontinuerlig lyd selv om andre Bluetooth-enheter eller annen trafikk kjøres.

Sniff Subrating: Skal gi dramatiske besparelser på strømforbruket, i dag gjør strømforbruk at mange har Bluetooth skrudd av.

Kryptering: Begge enheter som kommuniserer kan bytte på å styre krypteringen

Bedre multiprofilstøtte for å lagre oppsett mot enheter man har kommunisert med

Om dagens PC-er, PDA-er og mobiler kan oppgraderes og når Bluetooth 2.1 er klar, vil ikke Gartner spå noe om eller Bluetooth SIG si noe om.

I tillegg arbeides det med High Rate Bluetooth, som med frekvenser i UWB-feltet, 6-9 GHz, vil kunne nå USB 2.0-hastigheter på kanskje flere hundre megabit i sekundet. HR Bluetooth vil dog konkurrere med trådløs USB som nå begynner å dukke opp i produkter i salg, mens HR Bluetooth først vil dukke opp i 2008.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.