FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny bord-PC fra Microsoft projiserer dobbelt

En ny utgave av Microsofts bordformede berørings-PC viser informasjon i en ekstra dimensjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. nov. 2008 - 10:06

Microsoft presenterte for mer enn et år siden selskapets Surface-maskin. Dette er en bordlignende PC med en 30 tommers multitouch-skjerm som overflate. Maskinen har foreløpig ikke kommet i offentlig salg, og en prislapp på mellom 12 og 15 tusen dollar øker nok ikke etterspørselen. Masseprodusert vil nok prisen på Microsoft Surface være betydelig lavere.

Under forrige ukes Microsoft Professional Developers Conference fikk deltakerne gode muligheter til å teste Microsoft Surface. En rekke eksemplarer av maskinen var stilt opp i publikumsområdene. Samtidig kunngjorde Microsoft at selskapet har utviklet en ny versjon av maskinen.

Det var under talen til Rick Rashid, sjef for Microsoft Research, at den nye prototypen ble presentert. Denne versjonen støtter en funksjonalitet som selskapet kaller SecondLight.

Under presentasjonen demonstrerte Microsoft-forskere at det var mulig å vise ett bilde på skjermen og et annet bilde på for eksempel et kalkérpapir som ble holdt opp over skjermen.

Mange PDC-deltakere testet Microsoft Surface
Mange PDC-deltakere testet Microsoft Surface

Mens man på selve skjermen for eksempel kunne vise et flyfoto, kunne man på papiret se et kart over det samme området. Eller et bilde av en bil på skjermen og en et tilsvarende bilde av de innvendige detaljene på på papiret. Ifølge forskerne kan også gjennomskinnelig plast benyttes i stedet for papiret.

Teknikken er basert på spredeskjerm laget av et spesielt flytende krystallmateriale som blir gjennomsiktig når man tilfører en viss spenning. Med SecondLight slippes projiseringen av bildet som vises på papiret ut når overflaten er gjennomsiktig, mens bildet på overflaten vises når er ugjennomsiktig. Ved å skifte tilstand mellom gjennomsiktig og diffus raskere enn dét det menneskelige øye kan oppfatte, vil man kunne projisere to bilder på en gang. Det ene vises på skjermen, mens den andre projiseres gjennom skjermen og vises på en gjennomskinnelig overflate i nærheten.

Microsoft Surface kan vise mer informasjon med dobbel projisering, SecondLight.
Microsoft Surface kan vise mer informasjon med dobbel projisering, SecondLight.

Det at overflaten er gjennomsiktig halvparten av tiden, kan også utnyttes av et kamera som er montert under overflaten. Dette kan for eksempel registrere håndbevegelser brukeren gjør i rommet over overflaten.

En video som demonstrerer SecondLight er tilgjengelig her. En mer vitenskaplig beskrivelse av teknologien finnes i dette dokumentet.

Det ble ikke sagt noe om når teknologien eventuelt skal kommersialiseres.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.