BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny børsnotering for Linux

Det begynner å bli penger i gratis-operativsystemet Linux. Tidligere i uken fortalte distributøren Red Hat at de skal børsnotere seg - nå er det konkurrenten Calderas tur.

Einar Ryvarden
10. juni 1999 - 06:07

Det ser ikke ut som Torvald Linus blir rik på sitt gratis-operativsystem, men distributørene kan kanskje få råd til en Ferrari eller to. I et feberhet børsmarked har den andre Linux-distributøren på kort tid offentliggjort planer for børsnotering, skriver Wall Street Journal.

Calderas planer om børsnotering kommer hakk i hæl på Red Hats børsplaner. Red Hat, delvis eid av Intel, Dell, IBM og Oracle, er den største produsenten av ferdige CD-sett med Linux. Selv om du kan laste ned forskjellige versjoner av Linux over nettet, foretrekker mange å kjøpe CD-sett fra kjente distributører for å øke tryggheten.

Red Hat er en veteran i Linux-bransjen, mens Calendra har satset primært på mindre erfarne brukere med sin OpenLinux-samling.

Børsnoteringene understreker størrelsen på Linux-markedet, for det er ikke småpenger Red Hat skal hente inn med sitt aksjeutsalg. 100 millioner dollar, nesten 800 millioner kroner, har selskapet satt som mål. For både Red Hat og Caldera saster knallhardt på det de tror skal bli et kjempemarked. I forbindelse med søknaden har Red Hat offentliggjort tall for siste regnskapsår som viser at de tapte 130.000 dollar av en omsetning på 10,8 millioner dollar i fjor. Foreløpig er det ikke kjent om Caldera taper eller tjener penger.

Men de to selskapene kontrollerer ikke produktet de skal selge og har således begrensede mulighetet til produktutvikling. I stedet forteller selskapene at de skal bygge ut sine tekniske brukerstøtte-avdelinger og utvide sine web-sider.

Caldera sier til Wall Street Journal at de også er blitt kontaktet av flere store dataselskaper som ønsker å kjøpe dem.

Også VA Linux Systems, et selskap som lager PC-er og servere med Linux ferdig innstallert, vurderer en børsnotering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.