FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny brikke åpner for flere TV-mobiler

Med støtte for de to viktigste teknologiene, vil en ny TV-brikke for mobiler sikre valgmulighetene.

30. mai 2007 - 07:41

Mens blant annet Nokia og en rekke europeiske land har valgt å satse på kringkastingsteknologien DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) for TV-sendinger til mobiltelefoner, har blant annet Sør-Korea og Norge valg teknologien T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Broadcasting). I Japan har man på sin side gått for en tredje teknologi, som kalles One-Seg eller 1Seg. Der er det allerede blitt solgt flere millioner mobiler med TV-mottaker.

Sony Ericsson har på sin side sagt at selskapet vil støtte DVB-H og MBMS (Multimedia Broadcast Multicast Service), en kringkastingsteknologi som kan tilbys via dagens 3G-nett.

    Les også:

Men konkurransen mellom DVB-H og T-DMB i blant annet Europa har trolig ført til at utvalget av mobiltelefoner som støtter én av disse to teknologiene trolig er mindre enn det ville ha vært dersom man hadde blitt enige om å satse på én teknologi. Det å utstyre mobilene med to separate mottakere har til nå ikke blitt ansett som noen aktuell løsning.

Nå håper Sharp at en ny brikke selskapet har utviklet vil kunne bidra til å bedre tilgangen på mobiler med støtte for TV-mottak. Brikken, som bare kalles VA3B5EZ915, skal være den første med innebygd mottaker for begge de to digitale TV-teknologiene.

Den skal gjøre det mulig å integrere støtte for DVB-H og T-DMB på en mer kompakt måte enn det som tidligere har vært mulig, i tillegg til at brikken skal ha lavere effektforbruk enn dagens brikker som bare støtter én av teknologiene.

Effektforbruket ved DVB-H-mottak skal typisk være på 43 mW, mens det ved T-DMB-mottak typisk skal være på 190 mW.

Selve brikken måler 8,0 x 8,0 x 1,25 mm og er utstyrt med grensesnitt for SDIO (Secure Digital Input/Output) og SPI (Serial Peripheral Interface).

Den foreløpige prislappen er på 20.000 yen, nærmere tusen kroner. Men dette er før den kommer i masseproduksjon. Prøveeksemplarer skal bli tilgjengelige i juli i år, og Sharp planlegger deretter å produsere 300.000 brikker i måneden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.