Ny brikke lover 70 prosent rimeligere svitsjer

En ny svitsjbrikke fra Agere kan håndtere 320.000 samtidige tale- og datastrømmer, og gjøre telekomsvitsjer 70 prosent rimeligere.

Den nye svitsjbrikken til Agere - tidligere en avdeling av Lucent - er beregnet på leverandører av utstyr til telekomoperatører. Den har en garantert minimumskapasitet på 40 gigabiter per sekund, tilsvarende 320.000 samtidige tale- og datastrømmer.

Det skal være fire ganger det de raskeste énbrikkesvitsjer fra konkurrentene kan tilby. Agere mener brikken forespeiler en vesentlig reduksjon i både pris og størrelse på framtidig telekomutstyr.

Brikken håndterer de tre viktigste operatørprotokollene ATM ("asynchronous transfer mode"), TDM ("time division multiplex") og IP ("Internet Protocol"), og bærer følgelig navnet Protocol Independent Stand-Alone Switch, som forkortes til PI-40SAX på grunn av kapasiteten.

Agere mener brikken åpner for at høyhastighetssvitsjer kan gjøres 70 prosent rimeligere enn tilfellet er i dag, og at den fysiske størrelsen vil kunne reduseres fra tilsvarende et kjøleskap til tilsvarende en pizzaboks. For operatørene innebærer dette ytterligere besparelser i areal, strømforbruk og drift.

Krisen i telekomsektoren gjør operatørene særdeles lite investeringsvillige. Agere mener at utstyr basert på den nye brikken kan friste dem, på grunn av de åpenbare fordelene. Det må forventes rundt et år før det første utstyret basert på brikken kan komme på markedet. Agere ser for seg spesielt gode muligheter innen video og mobiltelefoni.

Den første kunden for den nye svitsjbrikken er Kinas største leverandør av telekomutstyr, Zhongxing Telecom Equipment Corporation.

Ifølge analytikerne i den kanadiske investeringsbanken CIBC World Markets, ventes det internasjonale markedet for svitsjbrikker å øke fra 325 millioner dollar i år til 915 millioner dollar innen 2006.

Prisen på Ageres nye brikke er 520 dollar ved bestilling av minst 10.000 enheter.

Til toppen