Ny bunn for Facebook

Aksjene priset til ny rekordlav notering.

Ny bunn for Facebook
Mark Zuckerberg har sett aksjekursen falle som en stein etter at selskapet gikk på børs i mai. En viktig årsak er at selskapets innsidere og ansatte har solgt aksjer i stor stil i august. I november blir mer enn en milliard Facebook-aksjer mulig å omsette etter en lock-up periode. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Børsnoteringen av Facebook har vært alt annet enn en suksess. Aksjekursen har falt som en stein ettersom investorene har kastet kortene, en etter en. Fredag ble aksjene omsatt til det laveste nivået noen sinne på Nasdaq-børsen etter at flere analytikere kuttet sine antagelser.

Negative analyser førte til at kursen falt 5,4 prosent til 18,06 dollar. Dermed har det vært en brutal nedtur for de som kjøpte seg inn i selskapet ved børsnoteringen i midten av mai i år. Da ble aksjen handlet til 38 dollar stykket.

De siste ukene har kursen vært under press fordi innsidere og ansatte i selskapet fikk anledning å selge seg ned. I august ble 271 millioner aksjer gjort tilgjengelige i markedet, noe som førte til at prisen ble presset nedover.

Da flere meglerhus og analytikere forrige uke kuttet sine forventninger til den fremtidige aksjekursen bidro det til å sende prisen på selskapet videre nedover før helgen.

Bank of America-Merrill Lynch, en av de største aktørene i det amerikanske finansmarkedet, har nedjustert sitt kursmål med 34 prosent og forventer at kursen skal være på 23 dollar per aksje, 25 prosent over dagens nivå.

Årsaken til nedjusteringen fra storbanken er ifølge Wall Street Journal forventninger om at innsidere i selskapene vil fortsette å selge aksjer straks deres aksjer blir mulig å omsette.

Allerede i midten av oktober i år kommer det ytterligere 249 millioner aksjer tilgjengelig i markedet, ettersom lock-up perioden går ut. Men den største mengden vil komme i midten av november, da 1,32 milliarder aksjer vil bli mulige å omsette. Da blir også Mark Zuckerbergs aksjer omsettelige.

Dersom han, eller andre innsidere og ansatte i selskapet ønsker det, vil de kunne selge seg ut.

Men det er ikke bare store mengder innsideraksjer som drar kursen nedover. Det er også flere analytikere som stiller seg tvilende til at selskapet vil klare å opprettholde veksttakten.

Analytiker Daniel Salmon i Bank of Montreal sier til Wall Street Journal at de forventer en flat vekst i tredje kvartal, og at dette vil bli møtt med aksjefall i markedet. Han forventer at aksjekursen skal falle til 15 dollar.

Men selv om analytikerne har kuttet antagelsene sine er gjennomsnittskursen som forventes fra meglerhusene på 33,27 dollar per aksje. Det er mer enn 80 prosent over fredagens sluttkurs. Kraftige aksjefall til tross. Selskapets børsverdi var denne helgen på 43,6 milliarder dollar, 254 milliarder norske kroner.

    Les også:

Les mer om: