BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Centrino-plattform klar for lansering

Intel vil trolig lansere Sonoma, selskapets neste teknologiplattform for bærbare PC-er, i neste uke.

30. des. 2004 - 10:28

Det er ventet en rekke lanseringer i forbindelse med neste ukes Consumer Electronics Show 2005 i Las Vegas. Blant disse er Intels neste generasjon av Centrino-teknologien, kjent som Sonoma.

Til Wall Street Journal sier Anand Chandrasekher, Intels visepresident med ansvar for mobilplattformgruppen, at selskapet forventer at ulike PC-leverandører allerede fra starten av vil annonsere 150 ulike bærbare modeller basert på Sonoma. Da den første utgaven av Centrino ble lansert, i begynnelser av 2003, var antallet begrenset til 33 ulike modeller.

Centrino er i motsetning til de fleste av Intels produkter ikke en brikke, men en felles navn på det selskapet kaller en "plattform". Plattformen består av prosessoren Pentium M, en trådløs nettverksadapter og et omfattende brikkesett, Alviso.

Nyhetene i Sonoma omfatter blant annet at hastigheten forsidebussen er økt fra 400 MHz til 533 MHz. Kommende utgaver av Pentium M-prosessoren kan utnytte dette. I tillegg skal maskinene leveres med støtte for alle de tre vanlige WLAN-variantene, 802.11a/b/g.

Gjennom brikkesettet Alviso, som er blitt kraftig forsinket, skal maskinene gis dobbelt så høy grafikkytelse, langt bedre lydegenskaper og støtte for raskere minnemoduler.

Men Intel har også planene klare for systemer som skal etterfølge Sonoma. Napa er navnet på en Centrino-generasjon som ventes å komme i 2006. Denne samlingen med brikker inkluderer Yonah, Intels første prosessor for bærbare med to prosessorkjerner.

Det er spesielt innen de små og lette bærbare maskinene at Intel håper å kunne vinne større markedsandeler. Fortsatt er Intel ganske enerådende med å levere brikker til disse maskinene, som veier godt under tre kilogram, selv om AMD har planer om å gi Intel sterkere konkurranse også på dette området i løpet av 2005.

I løpet av 2004 har markedsandelen for slike lette, bærbare maskiner økt fra 5 prosent i februar til omtrent 20 prosent nå, ifølge prognoser fra Curtain Analysis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.