BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny chip hermer etter "mygg-hjerne"

En gruppe forskere har bygget en chip som hermer etter den menneskelige hjernens tenkemåte, om enn i liten skala. Menneskehjernen har rundt 20 milliarder nevroner, mens denne chipen bare har 16.

Therese Werenskiold
23. juni 2000 - 14:25

De amerikanske og sveitsiske forskerne som har laget den nye nevrale chipen, sier til den svenske nyhetstjenesten Dagens IT at de ikke har bygget noen kunstig hjerne, men en chip som illustrerer hvordan hjernen fungerer.

Chipens 16 kunstige nevroner og synapser hermer etter den menneskelige hjernen. Selv om vår hjerne har rundt 20 milliarder nevroner, kan chipens 16 imitere hjernens biologiske struktur og funksjoner. Forskerne hadde, ifølge Dagens IT, ingen ambisjoner om å imitere hjernens logikk. De understreker at de ikke har bygget en tenkende maskin eller en kunstig hjerne.

Likevel tror forskerne, som jobber ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), at resultatet skal kunne påvirke hjerneforskningen. En av forskerne, Rahul Sarpeshkar, vil bygge en hybrid-datamaskin som kombinerer digitale og analoge kretser på en måte som likner hjernens. På sikt kan denne teknologien føre til nye sensorer som imiterer menneskelige sanser som for eksempel kunstige syn- eller hørselsorganer.

Mer om kunstig intelligens:


MIT utvikler "følsom" datamaskin
Kreativ datamaskin patentert

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.