BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Cisco-standard for fullverdig hjemmenett med Internett

Mange drømmer om morgendagens hjem der intelligente apparater gjøres interaktive med Internett, og styres fra mobiltelefon eller PC. Cisco demonstrerer sin løsning i Las Vegas, med "Internet Home Gateway" og "Connected Family".

Eirik Rossen
10. jan. 2000 - 09:20

Teknologiromantikere stiller seg laglig til for hogg når de plaprer om "visjoner" der komfyrer og kjøleskap har tilgang til Internett, uten å spesifisere hvilke tjenester det kan dreie seg om i praksis, og hva slags forutsetninger som må realiseres.

Ved den pågående messen Consumer Electronics Show i Las Vegas, har Cisco gått sammen med blant andre Sun, teleoperatøren GTE og hvitvareleverandøren Whirlpool om å bygge et slikt hjem.

Besøkende får anledning til å prøve ut ny funksjonalitet i praksis. Hjemmet skal demonstrere selskapenes felles løsninger. Det bygger dels på et produkt kalt Cisco Internet Home Gateway som skal lanseres i USA til høsten og kort tid etter i Europa, dels på en serie tjenester døpt Connected Family, som GTE skal tilby sine kunder og som henter teknologi fra Cisco og Sun. Disse tjenestene er til en viss grad tilgjengelige i USA i dag, og vil lanseres i Europa i forbindelse med CeBit-messen i Hannover i slutten av februar.

Internett leveres hjemmet gjennom høyhastighetsforbindelsen DSL (Digital Subscriber Line) som leveres av GTE. Standardløsningen kjent som HomePNA 2.0 (Home Phone Networking Alliance) legges til grunn for å gjøre alle slags hjemmeapparater tilgjengelige i et felles og Internett-tilkoplet nettverk gjennom en vanlig veggkontakt. Med DSL er Internett-forbindelsen alltid oppe. HomePNA kopler sammen PC-er, skrivere, TV-apparater, videoopptakere, telefoner, faksmaskiner osv - og kan også håndtere sikkerhetssystemer og alt annet IP-adresserbart utstyr. Løsningen gir ekstra telefonlinjer etter behov, i tillegg til tjenester som interaktiv tv og video på forespørsel. Suns bidrag er Java og Jini som gjør at nettverket får en grad av egen intelligens.

Hvis familien består av flere telefonerende og Internett-aktive medlemmer, med flere PC-er, TV-er og telefonapparater, kreves det i dag at man trekker tre forskjellige typer kabler - telefon, TV og data - og ordner seg med egen NT-tjener og netthub, for å få til en brøkdel av det Connected Family og Internet Home Gateway lover med langt mindre bruk av personlige ressurser.

Den foreløpige listen over tjenester i Connected Family er interessant

  • kalender tilgjengelig overalt, også utenfor hjemmet
  • listestyring gjennom strekkodeleser eller talegjenkjenning
  • alarmsystem for hjemmet, med fjernvarsling og fjernstyrt videoovervåkning
  • automatisk nedlasting av siste nytt, vær og underholdning
  • fleksibel telefoni med videokonferanser; meldingsformidling for tale, e-post, videogrammer og faks til personlige innbokser
  • en rekke finesser som forenkler e-handel.

På messen får besøkende prøve noe av dette i praksis. Med listestyreren kan oppskrifter fra web legges inn i en handleliste. Listen kan sendes en e-supermarked eller lastes ned som huskeliste i en mobiltelefon eller annen trådløs enhet.

Poenget med IP-adresser til hvitvarer, er at hvitvarene oppgraderes med egenskaper som gjør nettilgangen meningsfylt. En kaffekanne kan gjøres programmerbar for forskjellige typer kaffe. Styringsprogrammene kan lagres i kjøkkentjeneren. En programmérbar komfyr kan mates med oppskriftene for maten som skal tilberedes, legge opp en hensiktsmessig tidsplan, og varsle når steiken skal i ovnen, når potetene skal settes over og så videre. Programmet kan styre variabler som ovnstemperatur, og for eksempel øke temperaturen det siste kvarteret slik at ribbesvoren blir sprø.

En lokal "kjøkkenportal" overvåker alle pågående prosesser og gir meldinger på en flatskjerm om hva som skjer i alle påslåtte apparater. Flatskjermen kan innebygges i kjøleskapsdøren, og overvåke også det som skjer utenfor kjøkkenet. For eksempel kan den varsle når den IP-adresserbare vaskemaskinen i kjelleren er ferdig med ullprogrammet, og vise bildet fra videokameraet når det ringer på ytterdøren.

Andre foreslåtte måter å utnytte teknologien på, er kombinert video- og talesamband til hjemmet når familiens voksne er på jobb eller på farten.

Avhengig av ens egen innstilling, kan deler av konseptet "Connected Family" fortone seg absurd, og det kan være lett å reagere på samme måte som min oldemor, når hun storøyet leste annonser om elektriske komfyrer som før første verdenskrig gjerne ble levert med egne kokebøker. På den andre siden kan det være vanskelig å avvise behovet for enklere opplegg og felles nettverk for tale, video, TV og data i hjemmet.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.