Ny Cisco-svitsj skal dekke ekstreme behov

Cisco avduket i går en ny svitsj som alene trolig kan betjene alle private bredbåndskunder i Norge.

Ny Cisco-svitsj skal dekke ekstreme behov

Cisco avduket i går en ny svitsj som alene trolig kan betjene alle private bredbåndskunder i Norge.

Cisco kunngjorde i går at selskapet i andre kvartal i år skal begynne å levere en ny svitsj-serie med svært høy kapasitet, Nexus 7000 Series. Produktene skal dekke behovene til neste generasjons virksomhetskritiske datasentra.

Det er ikke minst svitsjekapasiteten til Nexus 7000-serien som imponerer. Innen ett enkelt chassis skal den modulbaserte plattformen kunne levere opptil 15 terabits per sekund med svitsjekapasitet. For å illustrere hvor mye det egentlig er, har vi gjort et lite regnestykke:

Ved utgangen av tredje kvartal i fjor var det ifølge SSB omtrent 1.270.000 private bredbåndsabonnenter i Norge. Bare seks prosent hadde raskere bredbåndshastighet enn 8 megabits per sekund.

Hvis vi likevel sier at den gjennomsnittlige hastigheten er på 8 megabits per sekund, er det samlede behovet for svitsjekapasitet på 10,16 terabits per sekund. Fortsatt har den framtidige toppmodellen i Ciscos Nexus 7000-serie med sine 15 terabits per sekund i svitsjekapasitet en del å gå på. Ikke minst fordi det er usannsynlig at alle bredbåndsabonnentene skal utnytte forbindelsen 100 prosent på samme tid.

Man kan koble til opptil 512 stykk 10 Gbit/s Ethernet-forbindelser til svitsjen, fordelt på ti kort. Men dette er ikke nok til å gi den lovede svitsjekapasiteten. Den kapasiteten avhenger av framtidige 40 og 100 Gbit/s Ethernet-moduler.

Svitsjen skal ha spesiell støtte for å gjøre lagring til en del av plattformen, slik at alle servere får tilgang både til alle nettverk og til lagringsressurser. Støtten inkluderer forente I/O-grensesnitt og framtidig støtte for Fibre Channel over Ethernet.

I hjertet av Nexis 7000-svitsjene finnes NX-OS-operativsystemet, som kombinerer Ciscos SAN-OS, virtualiseringsegenskaper, lag 2-svitsjing og lag 3 rutingprotokoller med Ciscos IOS-grensesnitt.

NX-OS inkluderer blant annet muligheten for oppgraderinger uten driftsavbrudd, støtte for virtuelle enheter og XML-grensesnitt for å få tilgang til svitsjeinformasjon eller enhver kommando.

Svitsjesystemet kan deles opp i flere logiske enheter, hver med sine egne prosesser og kommandolinje-grensesnitt, som kjøres uavhengig av hverandre.

Operativsystemet skal også ha selvdiagnostiserende egenskaper som hele tiden overvåker programvarekomponenter i systemet. Hvis en feil oppdages, vil prosessen automatisk kunne startes på nytt uten at tjenesten avbrytes.

De nye svitsjene tar også i bruk den nye Cisco Trusted Security-arkitekturen, som skal integrere identitets- og rollebasert sikkerhet på tvers av datasentra på en måte som ikke krever komplekse adresseringsmodeller eller uhåndterbare aksesskontroll-lister. I hver enkelt svitsjport er det integrert støtte for AES-128-kryptering.

Nexus 7000-serien kommer altså ikke i salg før i andre kvartal, men kan bestilles globalt nå. Prisen starter på 75.000 dollar.

Til toppen