SKADEVARE

Ny døgnrekord for norsk virusspredning

Mandag stanset Telenor flere virussmittede e-postmeldinger enn i hele forrige uke.

2. mars 2004 - 07:54

Stormen av Netsky.D-virus som overfalt Norge fra 13-tiden i går, mandag, fortsatte med stor kraft fram til midnatt, viser timesoversikten til antivirusselskapet Comendo som filtrerer e-post for norske bedriftskunder (se Følg spam- og virusplagen i Norge time for time).

    Les også:

Tall fra Telenors løpende virusstatistikk viser en samlet virusfangst på 170.122 mandag, mot 165.762 i hele forrige uke, fra og med mandag 23. februar til og med søndag 29. februar. Netsky.D alene sto for 136.394 smittede e-postmeldinger, med bare et halvt døgns spredning.

I halvtimen fra 0700 til 0730 i dag, tirsdag, ble Netsky.D fanget i 1.725 meldinger, av de 1.959 meldingene som Telenor stanset på grunn av virussmitte. Fortsetter spredningen i samme takt kan vi vente en fangst på minst 30.000 innen arbeidsdagen er over.

De øvrige virusene på Telenors ti på toppliste er stort sett gamle kjente. To av de fem nye variantene av Bagle som virusvernerne advarte mot i går, erobret sisteplassene på døgnlisten mandag, med i overkant av 600 eksemplarer hver. Netsky.B var på andre plass med 22.998 eksemplarer, mens "gode gamle" Klez.H – den sprer seg på tredje året – holder tredjeplassen foran Mydoom.A med 2.110 mot 1.825 eksemplarer. I morgentimene i dag er listen noenlunde lik, bortsett fra at Mydoom.A, Netsky.C og Klez.H har henholdsvis tredje, fjerde og femteplass.

Netsky.C og Netsky.D piper mellom kl 0600 og kl 0900. Ellers er hovedvirkningen å ta kapasitet i nettet fra legitim e-post.

Mange e-postmottakere fortsetter å sende ut advarsler til adresser de har mottatt virus fra, i flere tilfeller gjøres dette automatisk. Det er grunn til å understreke at dette er helt fåfengt. Avsenderadressene er vilkårlig valgt, og de som blir advart er antakelig ikke selv smittet. Den eneste virkningen er disse advarslene er følgelig at e-poststrømmen av meningsløs e-post økes ytterligere.

Som Norman og andre antivirusselskap understreker: Advarsler fra e-postfiltre om at "Du har sent virus" er stort sett feilaktige.

Se også artikkelen Høflige servere dobler virusplagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.