BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny drakt for Microsoft-prosjektet «Oslo»

Det er omdøpt til «SQL Server Modeling» men skal også kunne brukes på andre databaser.

Slik ble «Oslo»-prosjektet til Microsoft presentert i juni 2008. Nå er prosjektet blitt mer jordnært, men det nye navnet «SQL Server Modeling» strider mot det faktum at det kommende utviklerverktøyet faktisk ikke tenkes begrenset til Microsofts database.
Slik ble «Oslo»-prosjektet til Microsoft presentert i juni 2008. Nå er prosjektet blitt mer jordnært, men det nye navnet «SQL Server Modeling» strider mot det faktum at det kommende utviklerverktøyet faktisk ikke tenkes begrenset til Microsofts database.
26. nov. 2009 - 16:12

For to uker siden, i forkant av sin årlige utviklersamling i Los Angeles, meldte Microsoft at prosjektet som gikk under kodenavnet «Oslo», var blitt omdøpt til «SQL Server Modeling». Siden «Oslo» fra oktober 2007 og fram til i fjor høst var blitt presentert som en svært omfattende pakke av tjenester og modellering, tenkte flere at storslagne visjoner nå var redusert til et verktøy for Microsofts egen database.

Fram til for et år siden, og blant annet på Microsofts utviklerkonferanse i Oslo i juni i fjor, ble «Oslo» presentert som en kombinasjon av Biztalk (både Server og Services), Visual Studio, System Center og .Net Framework, med blant annet et nytt utviklerspråk («M»).

Rett før fjorårets utviklersamling i Los Angeles, forklarte Microsoft at «Oslo» hadde fått en ny struktur. Alt som hadde med tjenester å gjøre var henvist til andre produkter, blant dem .Net Services og .Net Framework. Heretter skulle «Oslo» bare brukes for å betegne modelleringsplattformen fra den opprinnelige visjonen. Tre hovedkomponenter ble nevnt: «Quadrant» for å definere og samhandle med modeller; «M» for å opprette og bruke domenespesifikke språk og datamodeller; «Repository» for å gjøre modeller tilgjengelig for verktøy og plattformkomponenter.

Nå har «Oslo» igjen gjennomgått en vesentlig forandring.

For to uker siden, rett i forkant av årets utviklersamling i Los Angeles, fortalte altså Microsofts «Oslo»-ansvarlige Douglas Purdy på sin blogg at prosjektet var offisielt omdøpt til «SQL Server Modeling», og at «Repository» i den forbindelse også hadde fått et nytt navn: «SQL Server Modeling Services». De andre verktøyene har fortsatte ingen andre betegnelser enn «M» og «Quadrant».

I bloggen forklarte Purdy at Microsoft har fulgt opp tilbakemeldinger gitt på flere offentlige visninger (såkalte «CTP» eller «community technology preview») og private gjennomganger for kunder, partnere og analytikere («SDR» eller «software design preview»).

Der ble det framhevet at et verktøy som «M» kunne forenkle samspillet med databasen, forutsatt at Microsoft sikret tilstrekkelig forbindelse til Visual Studio og til rammeverket «Entity». Microsoft fikk også høre at «Quadrant» hadde en så god løsning på navigering og redigering i data, at verktøyet burde få inngang ikke bare til «Repository», men også til enhver database i SQL Server.

Kundene, partnerne og analytikerne skjønte heller ikke poenget med å skille «Repository» fra SQL Server. De pekte på at alle de store Microsoft-applikasjonene – Sharepoint, Dynamics, Azure, System Center – er modelldrevne og lagrer applikasjonsdefinisjoner i en database. Hvorfor ikke da sørge for en felles modelleringsplattform for alle?

Og når man først var inne på utvikling av databaseapplikasjoner: Hvorfor fortsette å tvinge utviklere til å forholde seg til tre ulike språk – Transact-SQL (T-SQL), et .Net-språk og en XML-tilordning – for å lage en databaseapplikasjon?

Ifølge Purdy har Microsoft prøvd å etterkomme dette i den nye SQL Server Modeling CTP som ble lagt ut for ti dager siden.

Her presenteres komponentene slik:

  • «M» er et utviklervennlig språk for å definere skjemaer, spørringer, verdier, funksjoner og domenespesifikke språk (DSL) for databaser under SQL Server
  • «Quadrant» er et tilretteleggbart verktøy for samspill med store datamengder lagret i databaser under SQL Server.
  • SQL Server Modeling Services er en SQL Server-rolle for sikker deling av modeller mellom applikasjoner og systemer.

Det er følgelig ikke til å undres over at man spør seg: Er den store visjonen «Oslo» nå redusert til noen hendige verktøy for Microsofts database? Er det ikke en gang del av Visual Studio eller .Net?

Det er ikke så lett for Purdy å svare, men kjernen ser ut til å være at SQL Server Modeling Services «er en egenskap ved SQL Server som kan programmeres via .Net og Visual Studio». I likhet med andre SQL Server-egenskaper kan den også brukes overfor andre databaser. Som eksempler nevner Purdy egenskaper som «Reporting Services», «Analysis Services» og «Integration Services». Han lover mer eller mindre at det ferdige produktet SQL Server Modeling Services vil kunne brukes på Oracle. Det er også klart at SQL Server Modeling Services skal knyttes til både .Net Framework og Visual Studio.

Generelt sett må det sies at Microsofts bruk av betegnelsen «services» er egnet til misforståelser. For eksempel er ikke «Sharepoint Services» en del av Sharepoint, men av Windows Server: Det viser til tjenestene som er lagt inn i Windows Server for å betjene Sharepoint, og som like gjerne kan utnyttes av konkurrerende samhandlingsprodukter, slik norske Questpoint gjør. Slik sett er det ikke overraskende at «SQL Server Modeling Services» viser til et produkt som kan modellere for andre databaser enn den som framgår av selve navnet. Andre leverandører hadde sannsynligvis lagt vekt på dette i selve produktnavnet. I Microsoft oppfatter man tvert imot egne produktnavn som generiske: Sharepoint er synonymt med samhandling, på samme måte som SQL Server betyr database og Powerpoint betyr presentasjon.

Kommentarflommen tvang også Purdy til å presisere at heller ikke modelleringsspråket «M» er knyttet til SQL Server, og heller ikke til noe annet Microsoft-produkt, ikke engang Windows.

– Vi har lovet å publisere M-spesifikasjonen i henhold til vår Open Specification Promise. Det finnes allerede en implementasjon for Javascript. Du står fritt til å skrive din egen, skriver Purdy.

Han legger til at Microsoft-implementasjon av «M» vil distribueres som en del av SQL Server, muligens også andre Microsoft-produkter. Han presiserer at det innebærer at den vil gjøres tilgjengelig også gjennom gratisproduktet SQL Server Express.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.