SIKKERHET

Ny e-lov foreslår å gi e-tjenesten mulighet til å tappe signaler direkte fra norske nettilbydere

E-tjenesten bør få lagre all datatrafikk som krysser den norske grensen. I forslaget til ny e-tjenestelov skal norske nettilbydere pålegges å gi ut informasjon.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX
13. nov. 2018 - 14:06

Det innebærer at all bruk av sosiale medier og de fleste store epost-tjenestene vil bli omfattet av forslaget. Søk i slik datatrafikk skal ifølge forslaget skje etter rettslig kjennelse fra hemmelige rettsmøter i Oslo tingrett, melder NRK.

Lovforslaget, som nå er sendt på høring, vil pålegge norske nettilbydere å gi tilgang til knutepunkter der datakablene kommer inn i landet. Derfra kan den militære etterretningstjenesten tappe signalene direkte.

Informasjonen skal kunne lagres i 18 måneder, og i forslaget legges det opp til at egne advokater ved Oslo tingrett skal ivareta interessene for dem som blir overvåket.

Fagdirektør i interesseorganisasjonen IKT Norge, Torgeir Waterhouse, sier han er bekymret for hvordan de norske nettselskapene skal pålegges å samarbeide, og hvor stort hemmelighold det vil være rundt det tekniske avlyttingsutstyret. Han synes også varigheten av hvor lenge disse dataene skal lagres er problematisk.

Lovforslaget er imidlertid svært kontroversielt og regjeringspartiene er ikke enige. Venstre er forberedt på å ta dissens i spørsmålet.

Mangelfull filtrering: Storbritannia felt for ulovlig overvåking av kommunikasjon på internett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.