Ny enterprise-server fra SuSE

Novell lanserte tirsdag versjon 9 av SuSE Linux Enterprise Server.

Novell lanserte tirsdag versjon 9 av SuSE Linux Enterprise Server.

Novell annonserte tirdag, under denne ukens LinuxWorld 2004-konferanse i San Francisco, at SuSE Linux Enterprise Server 9 (SLES9) er ferdig.

Ifølge Novell er Linux-distribusjonen den første i enterpriseutgave som tar i bruk Linux 2.6-kjernen, som skal gi bedre ytelse, skalerbarhet og stabilitet. Dette oppnås gjennom blant annet bedre minneadministasjon, bedre NUMA-støtte (Non-Uniform Memory Management) og støtte for hyperthreading.

SLES9 skal ifølge Novell inneholde alle komponentene som kreves for overholdelse av Common Criteria Evaluation CAPP/EAL 4.

Den nye utgaven inkluderer også flere fail-overkomponenter som skal redusere nedetiden. Dette inkluderer HotPlug-tjenester for bytte av harddisker, prosessorer og annen maskinvare mens serveren er i drift. En ny Enterprise Volume Manager (EVMS) skal gjøre det enklere for administratorer å sette opp og vedlikeholde severe som deler lagringsressurserser i klyngemiljøer.

Installasjons- og konfigurasjonsverktøyet YaST støtter nå Common Information Model (CIM), et standardbasert grensesnitt som brukes av administrasjonsløsninger for enterprisesystemer. Dette skal gkjøre det enklere å støtte storskala IT-miljøer og i samhandle med tredjeparts systemadministrasjonsverktøy.

AutoYaST-funksjonaliteten skal gjøre det mulig for IT-personell automatisk å rulle ut Linux-servere uten innblanding fra brukere eller IT-personell.

Novell ZENworks Linux Management, en sentralisert løsning for kontroll over programvarekonfigurasjoner er også inkludert. Den skal gjøre det enklere for IT-personell å konfigurere, oppdatere, sikre og håndtere SLES9 fra et sentralt sted.

Blant serverprogramvaren som følger med, er Samba 3 fil- og printtjenester, en rekke e-posttjenester, databaser og mellomvaretjenester, inkludert Apache Web Server, Tomcat og JBoss.

SLES9 leveres i utgaver med støtte for x86, AMDs Opteron-brikker og Intels Itanium og Xeon-brikker med Extended Memory 64 Technology, i tillegg til IBMs Power-, zSeries- og S390-plattformer.

Gratis evalueringsutgave av SLES9 for x86, AMD64 og Intel EM64T skal snart kunne lastes ned fra denne siden.

Til toppen