TELEKOM

Ny EU-trussel mot mobil-operatørers overpriser

EU-kommissær Viviane Reding truer med regulering hvis ikke data-roaming blir billigere.

11. feb. 2008 - 14:37

EUs telekom-kommissær Viviane Reding (bildet) sa før helgen at hun ville komme med et utspill for å tvinge mobiloperatørene til å sette ned prisen på dataoverføring i mobile nettverk over landegrensene. Hun har nettopp klargjort overfor mobil-bransjens årlige samling i Barcelona at hun vil innføre en egen regulering hvis ikke mobil roaming er blitt betydelig rimeligere innen 1. juli.

Redings trussel var ikke uventet. De siste dagene har flere mobiloperatører, blant dem Vodafone, KPN, 3, Telefonica og Netcom, kunngjort reduserte takster for dataoverføring når abonnenten befinner seg i utlandet.

Reding slo fast at det skal ikke være vesentlig dyrere å sende tekstmeldinger eller overføre data når man er i utlandet enn når man befinner seg i sitt eget land. Hun krever at alle pristillegg må være begrunnet med utgangspunkt i operatørenes faktiske omkostninger.

I fjor presset Reding gjennom en egen regulering for å gjøre det rimeligere å ringe med mobil når abonnenten er i utlandet.

Reding advarte at prisfallet innen 1. juli må være troverdig dersom hun skal ha tillit til at operatørene faktisk er innstilt på å føye seg.

En undersøkelse fra European Regulators Group fra januar viser at det koster gjennomsnittlig 5,24 euro – 42 kroner – å laste ned én megabyte over en mobil forbindelse mens man var i utlandet. I noen tilfeller var prisen oppe i 7 euro.

Talspersoner for bransjeorganisasjonen GSM Association sier at konkurransen i markedet allerede er i ferd med å presse prisene nedover, og at de vil motsette seg ethvert forsøk på regulering.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.