BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny europeisk teleprivatisering

Den sveitsiske statens televerk, Swisscom, er det siste i rekken av europeiske televerk som privatiseres helt eller delvis. Da er det godt at siste års underskudd bare var et engangsforetagende.

Frode Eriksen
23. juli 1998 - 11:28

For Swisscom måtte utgiftsføre engangskostnader i forbindelse med reorganisering på 1,73 mrd. sveitsiske franc, og noterte et tap på 415 mill. franc, mens selskapet både i 1996 og 1995 kunne vise til solide overskudd, henholdsvis 1,83 mrd og 2,42 mrd. franc. En del av reorganiseringen er overgangen til internasjonale regnskapsstandarder.

En kampanje dras i gang mandag når landets 3,2 millioner husstander får tilbud om å kjøpe aksjer. Den sveitsiske regjeringen kan med henvisning til landets lovgivning selge inntil 49,9 prosent av selskapet, noe selskapet selv mener vil innbringe 6,5 mrd. USD, eller i underkant av 50 mrd. kroner. Regjeringen har ennå ikke bestemt seg for hvor mye som skal selges, og vil heller ikke bestemme seg for det før etter ferieaviklingen i august.

Det er ventet at selskapets omsetning i år ikke vil øke fra i fjor (9,84 mrd. franc), siden det sveitsiske telemarkedet ble åpent fra årsskifte med et dusin nye operatører som alle ønsker å ta sin del av det sveitsiske telemarkedet.

En seier kan imidlertid Swisscom skilte med, som neppe presser prisen ned på selskapet. Åpningen av konkurrerende mobilnett blir utsatt med 6-9 måneder siden hele tildelingen har endt i retten etter at Sunrise Com., der Tele Danmark og British Telecom er de internasjonale partnerne, sammen med supermarkedkjeden Migros, de sveitsiske jernbanene og en bank, mener utlysningspapirene inneholdt feil av slik karakter at det påvirket anbudene og tildelingen. En rettskjennelse er ventet i september.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.