BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Fast-pakke gir Google ny konkurranse

Fast er nå klar med AdMomentum, en pakke som skal gi nettbutikker noe av våpnene Google i dag tilbyr.

7. feb. 2007 - 10:05

Fast har lansert en ny, spesialtilpasset versjon av sin generiske søketeknikk som skal la nettsteder og nettbutikker noe av de samme våpnene som Google heter. Fast AdMomentum heter pakken som digi.no omtalte i november.

Googles ekstreme økonomiske suksess ligger i måten selskapet servere såkalte søkestikkord-annonser. Google lar kunder kjøpe spesifikke søkeord og serverer deres annonser når du taster inn disse søkeordene.

Dette har gjort at Google søkkrike, for annonsørene er villig til å betale mer når de vet de treffer mer interesserte brukere.

Men teknikken er gammeldags og lite målrettet, påpekte Fast-sjef John M. Lervik overfor digi.no i november.

AdMomentum lar mediaselskaper, nettaviser, katalogselskaper og nettbutikker både matche og gi langt mer målrettede annonser enn hva Google gjør i dag.

Ti store nettsteder skal allerede være i gang med å teste AdMomentum, forteller Lervik.

Ideen er i utgangspunktet enkel - og ikke helt ny, men Lervik hevder at det ikke er noen ferdige og enkle systemer i salg.

Konseptet er at man ikke bare ser på hva en bruker eventuelt har søkt etter på sitt nettsted, for langt fra alle nettsteder serverer søk. Med Fast nye søkeprodukt kan for eksempel en nettavis søke/holde rede på saken du leser og servere relevante annonser ut i fra det. Det samme gjelder nettbutikker eller andre nettsider.

Man vil også kunne gjennom cookies eller enda bedre, hvis brukeren registerer seg og godtar det, søke i leser/brukshistorikk og servere annonser ut i fra interesser over tid.

Systemet kan gi nettbutikker en ferdig pakkeløsning med mye av den berømte salgsteknikken Amazon har utviklet for seg selv. Med den nye Fast-pakken vil nettbutikker kunne analysere hvilke sider kundene blar på og komme med forslag til produkter, hjelpesider og riktige tilleggsprodukter.

Dette kan gjøres med analyser av både den enkeltes historikk i nettbutikken og hva alle andre kunder har gjort. Mønster i bruken tar de fleste nettbutikker i dag ikke vare på.

Fungerer den nye Fast-pakken som lovet, vil mange andre nettsteder kunne selge målrettede annonser og kunne gi Google - og de andre søkemotorene - ny konkurranse på den økonomiske siden.

Og Lervik stopper ikke ved ren innholdsananlyse.

- Man kan analysere innholdet på nettsiden brukere leser og koble det opp mot eksterne faktorer, for eksempel vær, tid på døgnet og andre hendelser. Annonsører vil være villig til å betale mer for å vise annonser for solprodukter når været et fint enn når det regner ute, påpeker han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.