BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Fedora kan kjøres fra en USB-pinne

Den niende utgaven av Linux-distribusjonen Fedora ble lansert i går, med en rekke nyheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mai 2008 - 11:06

Det Red Hat-sponsede Fedora Project kunngjorde i går at «Sulphur», den niende utgaven av Fedora, nå er tilgjengelig.

Fedora Project har som mål å gjøre det enklere for brukere og medlemmer av fellesskapet å skreddersy og tilpasse Fedora med den funksjonalitet og ytelse som etterspørres.

- De seneste årene har fellesskapet fått økt innflytelse i Fedora-prosjektet. Den versjonen som nå slippes bygger på en dialog mellom de ulike partene i prosjektet, alt fra utviklere som sitter hjemme på soverommet og koder, til utviklingsteamet ved Red Hat. Innholdet og nyhetene i Fedora 9 reflekterer derfor fellesskapets samlede kreativitet, tanker og ideer, sier Jan Hedström, åpen kildekode-evangelist i Red Hat Norden, i en pressemelding.

Av de omtrent 2000 personene som har bidratt direkte til Fedora-prosjektet, er omtrent 30 prosent ansatte i Red Hat.

    Les også:

Fedora 9 inneholder en rekke interessante nyheter. Fedora Project trekker spesielt fram muligheten til å lage en Live-USB-distribusjon av Fedora 9. Det vil si at både operativsystemet, programmer, innstillinger og brukerens filer kan oppbevares og kjøres fra en skrivbar USB minnepinne. Det skal også ha kommet et verktøy til Windows for å lage slike Live-USB-distribusjoner av Fedora 9.

Fedora 9 har nå fått Firefox 3 som standard nettleser. Dette gjelder i første omgang en betaversjon, den endelige utgaven kan trolig ventes i juni.

Vindusmiljøet KDE er blitt oppdatert til versjon 4. En oppdatert utgave av Gnome (2.22) skal også være inkludert. Denne skal blant annet tilby bedre filsystemytelse, strømstyring fra innloggingsvinduet, bedre Bluetooth-integrasjon og dynamisk konfigurering av skjermer.

Det loves raskere grafikkhåndtering i X-window og smidigere innstillinger for håndtering av eksterne bildeenheter, for eksempel projektorer.

PolicyKit og FreeIPA er videreutviklet og skal gi forenklet administrasjon av brukerrettigheter, både lokalt på en datamaskin og i et helt nettverksmiljø.

Inkludert er også et enkelt, grafisk program for kryptering av filer og et nytt grafisk grensesnitt som skal gjøre ompartisjonering smidigere. Dessuten følger det med støtte for det relativt nye filsystemet ext4 og versjon 4.3 av utviklingsverktøyet GCC.

Fedora-prosjektet har også laget en åpen kildekode-implementering av Suns Java SDK Standard Edition, OpenJDK6. Den bygger videre på IcedTea, som var med i Fedora 8.

PackageKit brukes nå som standardverktøy for kryssplattform pakkehåndtering. Den skal gjøre det mulig for Linux-brukere å benytte de samme verktøyene, uavhengig av Linux-distribusjon.

En mer komplett oversikt over nyhetene er tilgjengelig på denne siden.

Det anbefales at personer i Norge laster ned Fedora 9 via BitTorrent fra denne siden, eller fra FTP-serveren til Uninett.

Fedora gis ut i nye utgaver med seks måneders mellomrom. Den forrige utgaven skal være installert på mer enn 2,25 millioner datamaskiner. Disse tallene er basert antallet unike IP-adresser som stadig ser etter oppdateringer.

Den tiende utgaven av Fedora vil trolig kunne ventes i slutten av oktober i år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.