Ny Fedora-versjon har kommet i mål

Bedre sikkerhet, virtualisering og Java-integrasjon er blant det som loves i den helt nye Fedora Core 5.

Bedre sikkerhet, virtualisering og Java-integrasjon er blant det som loves i den helt nye Fedora Core 5.

Fedora Project annonserte i går utgivelsen av Linux-distribusjonen Fedora Core 5 (Bordeaux). Nyhetene omfatter blant annet nye applikasjoner, sikkerhetsforbedringer, bedre lokaliseringsverktøy, forbedret programvareinstallasjon og administrasjonsmuligheter, samt sterkere Java-integrasjon.

Norske lesere kan enklest laste ned Fedora Core 5 fra dette området. Velg mappe etter systemets prosessorarkitektur (i386, PPC (PowerPC) eller x86_64 (64 bits fra AMD eller Intel)), og deretter mappen "iso". Brukerne kan velge mellom DVD-utgaven eller en versjon fordel på fem CD-er. Begge deler er også tilgjengelige via BitTorrent fra denne siden.

Det er en rekke nyheter i Fedora Core 5 (FC5) som er verdt å nevne. En ny logo er kanskje det de fleste vil oppdage først.

Tidligere deler av arbeidet til Fedora Rendering Project er integrert i skrivebordsmiljøet. Dette prosjektet skal gi det tekniske grunnlaget for avanserte skrivebordsgrensesnitt basert på OpenGL.

Begge de to mest kjente skrivebordsmiljøene, GNOME og KDE, er fortsatt inkludert. Denne gangen er det GNOME 2.14 og KDE 3.5 som er følger med.

På GNOME-siden er de nyeste utgavene av GNOME Power Manager og GNOME Screensaver inkludert. Begge skal gi bedre strømstyringsmuligheter. Dessuten skal GNOME User Share tilby et enkelt og effektivt system for fildeling.

Støtten for "suspend to RAM" er forbedret som følge av infrastrukturarbeid gjort i forbindelse med dvale-støtten (hibernate).

De tidligere grafiske verktøyene for programvareadministrasjon er blitt erstattet av den første utgaven av en ny generasjon med verktøy. Denne versjonen inkluderer Pup, et enkelt grensesnitt for systemoppdateringer, og Pirut, en nytt verktøy for pakkeadministrasjon som erstattet system-config-packages. Disse bygger på yum-verktøyet, for å sørge for ensartede muligheter programvare-installasjon og -oppdateringer på tvers av systemet.

.NET-implementeringen Mono er inkludert for første gang. Det har åpnet for at skrivebordssøket Beagle, fotoadministrasjonsverktøyet F-Spot og notatblokket Tomboy nå følger med.

Multimedie-støtten skal ha blitt forbedret gjennom versjon 0.10 av medierammeverket Gstreamer, som blant annet brukes av nyere utgaver av videoavspilleren Totem.

SCIM er nok et rammeverk som er nytt i Fedora Core 5. Dette rammeverket skal gi bedre støtte for internasjonalisering og tilbyr et enkelt grensesnitt til brukere som ønsker å skrive inn tekst på mange ikke-engelske språk. SCIM erstatter IIIMF som til nå er blitt brukt.

Firefox 1.5 er nå standard nettleser. Kontorsuiten OpenOffice.org 2.0 skal ha fått bedre ytelse og effektivitet ved hjelp av bedre bruk av generelle systembiblioteker.

Et stort antall GTK- og GNOME-baserte programmer tar nå i bruk 2D-grafikkbibliotektet Cairo, som følger med FC5. Dette skal gi mer attraktive grafiske grensesnitt.

Nye, eksperimentelle drivere for det utbredte WLAN-brikkesettet Broadcom 43xx er inkludert. Det samme er libnotify, et bibliotek som tilbyr enkle kunngjøringer på skrivebordet.

FC5 benytter nå gnome-mount, en mer effektiv mekanisme som erstatter fstab-sync, og benytter HAL for å håndtere mounting.

Utskriftsstøtten skal være forbedret ved at hpijs er blitt erstattet av hplip-verktøyet.

Virtualiseringssystemet Xen er nå en del av FC5. Verktøyet for å konfigurere virtuelle maskiner benytter nå den vanlige grafiske installasjonsprosessen og kjøres i et vindu på brukeren skrivebord. Dessuten inkluderer FC5 gnome-applet-vm, som tilbyr et enkel monitor-applet for virtuelle domener, og libvirt, et bibliotek som tilbyr et programmeringsgrensesnitt for bruk av Xens virtualiseringsmuligheter.

Installasjonssystemet anaconda er videreutviklet. Det støtter nå fjernlogging go forbedret støtte for traceback. Pakkehåndteringen i installasjonssystemet tilbys nå av yum. Dette utgjør det første skrittet på veien til å gi tilgang til Fedora Extras fra installasjonsprosessen.

Versjon 2.2 av Apache HTTP-server er inkludert. Denne skal inkludere forbedringer knyttet til autentisering, databasestøtte, proxy-muligheter og innholdsfiltrering. Dessuten er databaseserverne MySQL 5.0 og PostgreSQL 8.1 inkludert.

En rekke rene Java-programmer er tilgjengelig kompilert med GCJ. Dette inkluderer Geronimo J2EE-server og Apache Jakarta Project.

FC5 inkluderer nye verktøy for systemovervåking og ytelsesanalyse. Dette inkluderer SystemTap, et instrumenteringssystem for debugging og analyse av flaskehalser, og Frysk, et verktøy for overvåking av kjørende prosesser eller tråder basert på teknologi for kjøreanalyse.

Den nye versjonen av Fedora inkludere også system-config-cluster, et verktøy som lar brukeren administrere klyngeoppsett i et grafisk miljø.

Kombinasjonen av Kexec og Kdump-verktøyene skal tilby moderne krasjdump-muligheter og et potensial for raskere omstarter ved å omgå firmwaren til systemet. Kexec laster en ny kjerne fra en kjørende kjerne, og Kdump kan tilby en minnedump av den tidligere kjernen for debugging.

FC5 inkluderer dessuten iscsi-initiator-utils, iSCSI daemon verktøy som tilbyr støtte for maskinvare som benytter iSCSI-grensesnittet.

Den modulbaserte utgaven av X.org, X11R7.0 er inkludert i denne utgaven av Fedora. Modulariteten skal gjøre det enklere å oppgradere drivere og forenkler utviklingen, nå som skal åpne for raskere forbedringer i Linux-grafikken.

Versjon 4.1 av GCC-kompilatoren er inkludert, og alle Fedora-pakkene er nå bygget med denne versjonen. Dette skal gi økt sikkerhet og ytelse på tvers av hele systemet. Kjernen som er inkludert er basert på Linux 2.6.16.

Det er blitt gjort endringer i PCMCIA-rammeverket for bærbare og mobile enheter. Den eldre pcmcia-cs-pakken som benytter cardmgr/pcmcia-tjenesten er blitt erstattet med en ny pcmciautils-pakke. Med den nye pakken vil PCMCIA-enheter håndteres direkte og dynamisk av undersystemene hotplug og udev. Dette skal gi systemet bedre ytelse og effektivitet.

    Les også:

Sist, men ikke minst har SELinux-implementeringen gjennomgått en større endring. Referansepolicyen SELinux kan nå støtte binære policy-moduler, noe som gjør det mulig å flytte SELinux-policyer over i individuelle pakker, noe som skal gjøre det enklere for brukere å levere områdespesifikke policy-tilpasninger ved behov. Den nye versjonen støtter også Multi-Category Security (MCS), som er skrudd på som standard, og Multi-Level Security (MCS). SELinux støtter fortsatt Type Enforcement (TE), som også er skrudd på som standard, i tillegg til RBAC (Role-Based Access Control).

En gjennomgang av nyhetene i Fedora Core 5, inkludert grafikk og videoer, er tilgjengelig på denne siden.

Som en liten digresjon, som likevel ikke er helt irrelevant, kan vi også fortelle at det er blitt annonsert et nytt, offisielt godkjent oppbevaringssted(repository) for oppdateringer til Macromedia Flash Player 7 for x86 Linux. Dette kan benyttes ved hjelp av verktøy som yum og apt sammen med RPM-baserte Linux-distribusjoner, noe som blant annet inkluderer Fedora.

Til toppen