Ny Fedora-versjon klar for nedlasting

Den andre nye Fedora-versjonen i år ble lansert i går, med blant annet blant annet bedre sikkerhet.

Ny Fedora-versjon klar for nedlasting

Den andre nye Fedora-versjonen i år ble lansert i går, med blant annet blant annet bedre sikkerhet.

Fedora-prosjektet kom i går med den åttende utgaven av Linux-distribusjonen Fedora. Nyhetene er mange, men de store og brede nyhetene er fraværende.

    Les også:

Fedora 8 er tilgjengelig i tre nye spesialutgaver, «spins», i tillegg til Live-utgavene med henholdsvis KDE og Gnome og de vanlige installasjonsutgavene.

De tre nye utgavene inkluderer samlinger av programvare som er rettet mot henholdsvis gamere, utviklere, samt mot studenter og andre som jobber med å designe, simulere og programmere elektroniske systemer.

Mer om de ulike versjonene finnes her.

Skrivebordet i Fedora 8 har fått et nytt tema, Nodoka, som skal være konsekvent gjennom hele skrivebordet samtidig som det skal oppfattes som subtilt og beroligende.

Vindussystemet Compiz er på plass, men er ikke standardvalget.

Det skal nå være enklere å koble til skrivere. Fedora vil automatisk finne riktig driver, dersom den eksisterer. Om det ikke finnes noen driver for den aktuelle modellen, vil driveren til en nærliggende modell benyttes, eventuelt en generisk driver eller i verste fall en generisk driver med kun tekststøtte.

Støtten for tilkobling av mobiltelefoner via Bluetooth skal være betydelig forbedret, slik at mobiler fra blant annet Sony Ericsson og Samsung nå kan benyttes sammen med gnome-phone-manager.

Siden Fedora ikke inkluderer proprietær eller patentert programvare, vil støtten for enkelte medieformater ikke være inkludert. Forsøker brukeren å spille av for eksempel en MP3-fil, vil et system som kalles CodecBuddy forklare brukeren hvorfor dette ikke lar seg gjøre umiddelbart, samt vise hvilke valgmuligheter som finnes for å gjøre det mulig.

Fedora 8 skal inkludere et nytt grafisk verktøy for konfigurering av brannmuren, system-config-firewall. Dette verktøyet skal gjøre denne typen oppgaver enklere for ikke-eksperter ved hjelp av veiledninger og et grensesnitt hvor brukeren kan krysse av for hvilke tjenester som skal være tilgjengelige fra omverdenen.

Det loves raskere og mer pålitelig WLAN-støtte, med flere og bedre drivere, i tillegg til bedre generell strømstyringsfunksjonalitet ved bruk av bærbare PC-er.

Fedora skal også ha kommet en del forbedringer på sikkerhetssiden. Dette inkluderer blant annet PolicyKit, et verktøysett for å kontrollere privilegiene til systemvide tjenester. Verktøyene gjør det mulig med finkornet isolasjon av høyere privilegier til små tjenester eller ikke-grafiske nyttprogrammer. Dette gir administratorer bedre kontroll over hvordan brukere utfører gitte oppgaver og hvilke oppgaver de får lov til å utføre.

En mer komplett oversikt over nyhetene i Fedora 8 finnes her.

Norske brukere kan laste ned Fedora 8 herfra. Alternative nedlastingsvalg finnes her.

Neste versjon, Fedora 9, skal etter planen slippes den 1. mai 2008. Mange av de kommende nyhetene er allerede kjent. Dette inkluderer blant annet KDE 4, mye bedre Bluetooth-støtte, mer effektiv utrulling av pakkeoppdateringer ved hjelp av Presto og muligheten til å lage egne spesialtilpassede «spins» av Fedora via et webgrensesnitt. Hele oversikten finnes her.

Til toppen