FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny Firefox-design i ferd med å spikres

Dagens design bærer preg av alderdom. Store endringer kan derfor ventes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. sep. 2009 - 07:37

Til tross for at Firefox stadig øker markedsandelene, mener mange nå at tiden er overmoden for modernisering av nettleseren fra Mozilla - vel å merke av brukergrensesnittet, som har blitt lite endret siden nettleseren ble lansert i slutten av 2004.

Etter flere runder med designforslag ser det nå ut til at man har begynt å enes om hvordan Firefox 3.7 skal se ut, for så å fortsette oppussingen i Firefox 4.0, som planlegges lansert neste høst. Det hele presenteres på denne siden.

I første omgang fokuserer Mozilla på Windows-versjonen av Firefox 3.7, for å tilpasse denne bedre til utseendet i de nyere utgavene av Microsofts operativsystem. Senere skal man se på hvordan man best kan overføre disse ideene til Mac- og Linux-utgavene.

Designkomiteen har satt opp en liste med punkter som bestemmer den konkrete retningen man ønsker å gå med Windows-versjonen.

Designforslag for Firefox 3.7.
Designforslag for Firefox 3.7.

Dette inkluderer forhøyde, gjennomskinnelige og glinsende knapper i verktøylinkene, mer nøytral fargebruk som kan egne seg på tvers av plattformene og et utseende som skal virke attraktivt uten å stjele fokus fra webinnholdet.

Mer merkbart vil det være at menyfeltet i utgangspunktet vil skjule som standard i Windows Vista og Windows 7, for i stedet gjøre menyene tilgjengelig gjennom et par knapper til høyre for adresse- og søkefeltene. Dette minner mye om måten det har blitt løst på i blant annet Chrome og Internet Explorer.

Forslag til nye menyer i Firefox 3.7.
Forslag til nye menyer i Firefox 3.7.

Designgruppen ønsker også at knappene for å laste siden på nytt og for å stoppe nedlastingen kombineres i én felles knapp, da man mener at de to knappene har funksjonalitet som gjensidig utelukker hverandre.

Man ønsker også å flytte Hjem-knappen fra den vanlige verktøylinjen og over i fanefeltet.

Felles for disse endringene er at man sparer skjermplass, særlig vertikalt, noe som åpner for at mer webinnhold kan vises på en gang.

Også bokmerkene skal gjøres tilgjengelige på en ny måte. Dessuten foreslås det at dagens progresjonsindikator erstattes av en progresjonslinje som viser hvor langt i nedlastingen en side har kommet, og om den har stoppet opp. For den aktive fanen vises linjen under adressefeltet, mens den vises på toppen av hver av de øvrige fanene.

Oppussingsarbeidet vil fortsette i Firefox 4.0, faktisk ser det ut til at endringene blir minst like store her. Men det understrekes at disse punktene er mindre fastspikret enn dem som gjelder Firefox 3.7.

Designforslag for Firefox 4.0.
Designforslag for Firefox 4.0.

For det første vil man som i Google Chrome åpne for at fanene trekkes helt til toppen av brukergrensesnittet og at adressefeltet vises under hver enkelt fane.

Samtidig foreslås det at adressefeltet, LocationBar, forenes med søkefeltet.

Det foreslås egne «App Tabs», som tar utgangspunkt i at noen webapplikasjoner ligner med på ordinære applikasjoner enn websider, og som kanskje er ting brukeren vil ha åpne hele tiden og potensielt mindre knyttet til den vanlige brukergrensesnitt-funksjonaliteten. I illustrasjonen nedenfor vises en slik fane ved siden av hjemmefanen, øverst til venstre i brukergrensesnittet.

Det foreslås forøvrig at hjemmefanen får funksjonalitet utover å bare lenke til brukeren foretrukne oppstartsside. Det foreslås at fanen også kan gi tilgang til blant annet de viktigste bokmerkene, en «about:me»-side med statistikk om brukeren selv, en tidslinje over historikken og nylig lukkede faner.

Bokmerkefeltet, som nå vises som standard, foreslås gjort usynlig som standard i Firefox 4.0. I stedet flyttes bokmerkeknappen, som trolig kommer i Firefox 3.7, fra bokmerkefeltet og opp ved siden av adressefeltet.

Det foreslås også at mer fleksibel bruk av brukerprofiler. Dette støttes allerede i dag, men anbefales ikke for andre enn avanserte brukere. En enklere og tryggere implementering av brukerprofiler vil gjøre det mulig for flere å skifte mellom ulike sett med bokmerker, innstillinger, historikk, passord og kanskje også nettlesertillegg. Noen gang ønsker man kanskje at nettleseren skal lastes så raskt som mulig, mens den andre ganger skal lastes med all mulig ekstrafunksjonalitet på plass.

Det foreslås også å fjerne hele statusfeltet, siden dette tar opp mye vertikal plass. Siden statusfeltet brukes ikke bare til å vise URL-en til lenker og ikoner og annen informasjon fra nettlesertillegg, må man finne andre steder hvor dette kan presenteres. Dette er ikke bestemt ennå, men enkelte alternativer foreslås på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.