BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny forening skal stoppe tyvkopiering

Kontor- og Datateknisk Landsforening har opprettet organisasjonen Secure Information Technology (SIT) for å forsvare opphavsretten til programvare.

Eirik Rossen
9. sep. 1997 - 18:21

SIT er den første norske organisasjonen som har dette som formål. Den første formannen er Eilert Hanoa, administrerende direktør i Guru Software.

- Vi skal være en nøytral part for brukerne og for bransjen, sier Hanoa. - Vi vil høre til under KDL, men vi vil være åpne for medlemmer også utenfor KDL. Vi kommer til å arbeide med informasjon og med forebyggende arbeid. Et viktig mål er å gjøre det enklere for brukerne å forstå og å følge reglene. Vi kommer til å samarbeide med mange parter, blant annet den internasjonale programvareforeningen BSA (Business Software Alliance) og Datatilsynet.

Hanoa forteller at SIT kommer til å legge vekt på de fordelene det medfører for brukeren å ha lisensene i orden.

- Det å få orden på programvare-lisensene innebærer minimale kostnader i forhold til det det kan bety å ha tilgang til support og raske oppgraderinger. Har du ikke lisensene i orden, sitter du på tidsinnstilt bombe. Det skal ikke mer til for å bli avslørt enn at du lar en service-mann med den rette innstillingen undersøke PC-en.

Hanoa peker på at om uregelmessigheter blir oppdaget, kan det være for seint å ordne saken utenom politiet.

- Selv om en brukere kommer fram til en minnelig ordning med en leverandør, utelukker ikke det at politiet likevel sørger for å kjøre saken gjennom rettsapparatet. Brudd på lisensbestemmelsene kan straffes med inntil tre års fengsel.

SIT driver et eget nettsted der brukere kan vite hvor de skal henvende seg for å sjekke at alle lisensene er i orden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.