JUSS OG SAMFUNN

Ny form for piratkopiering med iPod

I USA har det dukket opp en ny form for piratkopiering - salg av fullastede iPod-spillere.

Piratkopister har funnet en ny salgskanal i distribusjon av nedlastet ulovlig musikk.

Med stor fortjeneste selges nesten nye iPoder fullastet med musikk og filmer på nettauksjon langt over prisen på en ny og ubrukt iPod.

Ifølge USA Today var startbudet på en 60 GB video iPod med 11 800 innspilte spor godt over 5 200 kroner på auksjonsstedet eBay. Til sammenligning koster en ny iPod i USA noe over 2 600 kroner, altså knapt halvparten så mye.

eBay fjernet oppføringen etter at USA Today stilte spørsmål ved handelen, og innrømmer at dette er en klar overtredelse på loven om kopibeskyttelsen.

Andre selgere kan omgå loven ved selv å kjøpe lovlig materiale og senere selge det. En selger forsøker å unngå lovbrudd ved å ordlegge annonsen slik:

«Om ikke kjøperen allerede eier all musikken, filmene og seriene, må disse slettes så snart iPoden kommer i posten».

Salget er så absolutt i gråsonen, men skaper likevel en juridisk utfordring for hvor grensen går.

Mindre forvirrende blir det ikke med TVMyPod som ble lansert i november. Her kan man bestille en ny iPod med tillegg av alle CD-plater, filmer og TV-serier man ønsker.

I Norge er det vedtatt at det er lov å avspille lovlig innkjøpt musikk til annet avspillingsutstyr som MP3-spillere og kassettspillere. Men det er ikke lov å spille av til videre distribusjon, som ved å brenne en ny CD til bilen og en annen til bruk på hytta.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.