Ny form for programinstallasjon i Fedora 12

Trolig enklere for brukere som er best kjent med Windows.

Ny form for programinstallasjon i Fedora 12
Bilde:

Fedora-prosjektet har lagt fram en liste over ny funksjonalitet som kommer i neste utgave av Linux-distribusjonen. Fedora 12 skal etter planen gis ut i november i år.

Listen med nyheter er lang, men det er par som kanskje vekker mer oppsikt enn andre.

To av disse er knyttet til pakkehåndteringssystemet PackageKit.

PackageKitBrowserPlugin er som navnet forteller en plugin til nettlesere som gjør det mulig for brukerne å installere pakker fra nettsteder, på en sikker måte. Dette kan minne om måten programvare installeres på i Windows, og for Fedora-brukere med fortid i Windows kan en slik løsning forenkle hverdagen, dersom de ikke er godt kjent med løsninger som yum eller vet hvordan PackageKit fungerer.

PackageKitCommandNotFound er en også en utvidelse av PackageKit. Den etteraper en funksjon som har eksistert i Ubuntu i lang tid. Dersom en bruker skriver en kommando i kommandolinjen, og kommandoen ikke finnes eller er installert, kan PackageKitCommandNotFound foreslå kommandoer med lignende skrivemåte eller at pakken som inneholder kommandoen, installeres.

Grunnarkitekturen i Fedora 12 vil optimaliseres for i686, noe som betyr at en del eldre prosessorer ikke lenger vil støttes. For de aller fleste skal dette bety at programvaren kan kjøres raskere.

Fedora 12 vil leveres med KDE 4.3 og GNOME 2.28.

På serversiden dreier flere av de største nyhetene seg om virtualisering og da først og fremst knyttet til KVM.

KVM NIC Hotplug gjør det mulig å gi et nettverksgrensesnitt til virtuelle gjestemaskin uten at gjesten må startes på nytt. KSM gjør det mulig for KVM-baserte, virtuelle gjestemaskiner å dele på identiske minnesider.

Open Shared Root tilbyr egenskaper som gjør det mulig gå starte opp flere Linux-instanser fra samme filsystem.