Ny formfaktor vil erstatte ATX

De fleste PC-kabinetter og hovedkort er tilpasset en standardisert formfaktor, som oftest ATX. Denne uken ble den trolige etterfølgeren, BTX introdusert.

De fleste PC-kabinetter og hovedkort er tilpasset en standardisert formfaktor, som oftest ATX. Denne uken ble den trolige etterfølgeren, BTX introdusert.

For at PC-komponenter fra ulike produsenter skal passe sammen, er det ofte viktig med standardiserte mål, festeanordninger og andre fysiske egenskaper.

De senere årene har ulike varianter av formfaktorstandarden ATX (Advanced Technology Extended) vært dominerende, og de fleste hovedkort, PC-kabinetter og strømforsyninger følger denne standarden mer eller mindre godt.

Under denne ukens Intel Developer Forum ble BTX (Balanced Technology Extended) - tidligere kjent under kodenavnet Big Water - lansert av Intel. Denne nye formfaktoren skal gi utviklere muligheten til å balansere termisk styring, akustikk, systemytelse, fasong og størrelse etter det som er ønskelig for dagens produkter.

BTX er utviklet med relativt nye eller kommende teknologier som trådløst nettverk, Serial ATA, USB 2.0 og PCI Express i tankene. Standarden gjør det mulig å lage systemer som er mindre enn dagens microATX-systemer, samtidig som det er designet for å kunne skaleres opp til systemer i tårnstørrelse ved å øke antall ekspansjonsporter samtidig som den grunnleggende layouten beholdes.

Intel ser for seg tre varianter av den nye formfaktoren picoBTX, microBTX og BTX. picoBTX er beregnet for de aller minste systemene vil trolig bare ha én ekspansjonsport. microBTX er beregnet for PC-er plassert på skrivebordet (desktop), gjerne under skjermen og vil typisk være utstyrt med fire ekspansjonsporter. BTX i full størrelse vil typisk ha sju ekspansjonsporter og brukes i tårnløsninger (tower).

Hele spesifikasjonen kan lastes ned herfra.

Produkter tilpasset BTX ventes å komme på markedet i midten av 2004. På sikt ventes det at formfaktoren vil ta over for ATX.

Til toppen