JUSS OG SAMFUNN

Ny fransk lov krever at iTunes åpnes

Frankrike har endelig vedtatt en lov om at Apple må åpne iTunes for andre spillere enn iPod.

30. juni 2006 - 16:46

Begge kamrene i den franske nasjonalforsamlingen, det vil si både senatet og Assemblée nationale, fattet i dag et endelig vedtak om en ny lov om opphavsrett til åndsverk i digital form.

Vedtaket innebærer et krav om at det ikke skal stilles krav til et bestemt merke eller type spiller når man kjøper musikkspor på nettet. Følgelig krever Frankrikes lovgivere at Apple må åpne det proprietære iTunes-formatet AAC, slik at spor kjøpt der kan lastes og spilles til andre mediespillere enn Apples egen iPod.

Dette svarer til det synet myndighetene i Norge, Sverige og Danmark har gitt uttrykk for. Et tilsvarende krav seiler opp i Finland, og skal være under diskusjon i Storbritannia.

Kravet griper rett inn i Apples forretningsmodell.

Nettbutikken iTunes der musikken selges, går i praksis i null. Musikkspor koster jevnt over mindre der enn på andre nettbutikker. Det er spilleren, iPod, som Apple tjener sine penger på.

Formuleringene i det franske vedtaket er mindre krasse enn i de første lovutkastene som ble fremmet i vinter. Vedtaket inneholder også en mulighet for Apple til å slippe unna kravet om åpenhet, forutsatt at selskapet gjør nye avtaler med artistene og musikkbransjen.

Bransjen har en delt holdning til iTunes: På den ene siden er det glede over at tilbudet viser at det går an å få musikkinteresserte til å betale for digitale port. På den andre siden er man bekymret fordi iTunes’ framgang har gitt Apple markedsmakt som man gjerne skulle holdt i egne hender.

Det siste skal være en av grunnene til at bransjeorganisasjoner i Storbritannia vurderer å gå ut med krav tilsvarende vedtaket i den franske nasjonalforsamlingen.

Apple har tidligere antydet at de kunne tenke å trekke seg ut av Frankrike.

At kravet om at iTunes skal åpnes for andre spillere enn iPod ser ut til å få økende oppslutning internasjonalt, gjør dette mindre sannsynlig.

Apple har ikke kommentert det franske vedtaket ennå.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.