FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny-gammelt AMD-system slår Intel Atom

Noen ganger fungerer gjenbruk bedre enn å lage noe helt nytt. Dette gjelder også enkelte prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. aug. 2008 - 10:12

Intel lanserte i våres en ny prosessorfamilie for små og energigjerrige datamaskiner. Prosessorfamilien heter Atom.

    Les også:

Som svar har hovedkonkurrenten AMD gjort noe helt annet. I stedet for å lage en helt ny prosessor, har selskapet klokket ned selskapets eldre Athlon 64-familie til 1 GHz. Ved også å sette ned driftsspenningen til 0,9 volt, har AMD med forholdsvis enkle skritt kommet med et reelt alternativ til Atom - nemlig Athlon 64 2000+.

Nettstedet Tom's Hardware Guide har sammenlignet de to prosessorene. Atom 230-systemet i testen er basert på en loddet løsning i miniITX-formatet, basert på Intels 945G-brikkesett. AMD-systemet var basert på et betydelig større microATX-hovedkort fra Gigabyte basert på AMDs 780G-brikkesett, men kan brukes sammen med nærmest ethvert hovedkort med AM2- eller AM2+-sokkel.

Detaljene i testen er tilgjengelige her, men Tom's Hardware Guide konkluderer med at AMD-systemet vinner på de fleste punkter, inkludert energiforbruk ytelse og støy.

AMD-systemet kan kjøres for fullt uten bruk av aktiv kjøling, det vil si vifter. Selv om selve prosessoren trekker mer effekt enn Atom-prosessoren (henholdsvis 8 og 4 watt), trekker det samlede AMD-systemet mindre effekt enn Intel-systemet både på tomgang og ved maksimal belastning. AMD-systemet gjør det også bedre i de fleste av ytelsestestene som er blitt gjennomført.

Noen ulemper har AMD-løsningen likevel. Den er basert på 65 nanometers prosessteknologi, mens Atom er basert på 45 nanometers teknologi. Dette gjør blant annet at produksjonskostnadene for Athlon 64 2000+ er betydelig høyere enn for Atom-prosessoren.

I tillegg finnes det ikke like små hovedkort til Athlon-prosessoren som til Atom-prosessoren. Til får man langt mer funksjonalitet på Athlon-hovedkortet, for eksempel flere SATA-kontakter og HDMI-port. Systemet er likevel ikke kraftig nok til å spille av Blu-ray-plater, men ved DVD-avspilling skal det fungere godt.

AMD Athlon 64 2000+ har foreløpig ikke dukket opp i selskapets prisliste, men ventes å koste omtrent 90 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.