IT-NORGE

– Ny graveforskrift truer norsk bredbånd

Vegdirektoratet gjør det umulig for private å legge fiber, advarer Per Morten Hoff.

Per Morten Hoff og IKT-Norge oppfordrer Regjeringen til raskt å avfeie Vegdirektoratets nye forslag til graveforskrift.
Per Morten Hoff og IKT-Norge oppfordrer Regjeringen til raskt å avfeie Vegdirektoratets nye forslag til graveforskrift. Bilde: Per Ervland
29. nov. 2010 - 08:54

Tillegg 3. desember kl 1250: Etter at denne artikkelen ble skrevet, er meldingen som den bygget på fjernet fra nettstedet til IKT-Norge. Etter det digi.no erfarer, skjedde det etter en henvendelse fra Vegdirektoratet til IKT-Norge. Generalsekretær Per Morten Hoff har beklaget deler av den tøffe kritikken mot Vegdirektoratets nye utkast til graveforskrift, og erkjenner at det nye utkastet er bedre enn det gamle, samtidig som han presiserer at IKT-Norge fortsatt har ønsker om forbedringer. Problemet for digi.no er at utkastet ikke er offentlig, og Hoff ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før det er publisert og tilgjengelig for alle. Artikkelen nedenfor må følgelig leses med disse forbehold.

Vegdirektoratet har nylig sendt inn et nytt forslag til såkalt graveforskrift i Vegloven, etter at den forrige, fra desember 2007, til slutt ble stanset av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Statsråden konstaterte at dette forslaget fra Vegdirektoratet ville gjøre det betydelig dyrere å bygge ut bredbånd, i strid med Regjeringens anbefaling om å spare milliarder på smartere grøftegraving for bredbånd.

    Les også:

Erfaringene fra kommuner som vedtok å følge Vegdirektoratets forslag til graveforskrift, blant annet Drammen, var at utgiftene til gravearbeid ble mangedoblet.

Per Morten Hoff og IKT-Norge oppfordrer Regjeringen til raskt å avfeie Vegdirektoratets nye forslag til graveforskrift. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Per Morten Hoff og IKT-Norge oppfordrer Regjeringen til raskt å avfeie Vegdirektoratets nye forslag til graveforskrift. Bilde: Per Ervland

Det var derfor ventet at Vegdirektoratet ville etterkomme anbefalingene fra Regjeringen, og at det nye forslaget ville legge opp til smartere grøftegraving for å spare milliarder.

Ifølge generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge har så ikke skjedd. Tvert om:

– Forskriftsforslaget er i stor grad identisk med og like ubalansert som direktoratets opprinnelige forslag fra 2007. På enkelte punkter har det til og med blitt verre for de som bygger bredbånd, heter det i en uttalelse fra Hoff.

IKT-Norge sier seg «svært overrasket over at Vegdirektoratet i så liten grad har lyttet til signalene» fra statsråd Kleppa.

– IKT-Norge vil gå så langt som å kalle det reviderte utkastet for en «frekkis» som forsøker å undergrave legitimiteten til politisk ledelse i Samferdselsdepartementet. Signalene fra Kleppa var svært klare og det er oppsiktsvekkende at Vegdirektoratet ikke har tatt disse signalene på alvor.

Hoff mener at Vegdirektoratets forslag vil sette en effektiv stopper for markedsmessig utbygging av bredbånd i Norge.

– Forskriftsforslaget viderefører prinsippene om at vegholder skal få dekket sine merkostnader ved at vegen benyttes som infrastrukturkorridor for blant annet bredbånd. Et krav om at fiberkabler må graves 80 cm ned i bakken medfører en svært stor kostnadsøkning for bredbåndsutbyggerne, ved at man da i praksis må skifte ut halve veibanen, når man graver ned en kabel som i praksis kan freses 8 cm ned i veibanen.

Dersom Vegdirektoratets forslag skulle gå gjennom, tror Hoff at kommersielle aktører vil slutte å legge fiber, slik at det offentlige må inn med støttebeløp i milliardklassen dersom næringslivet og befolkningen skal få bredbånd i samsvar med erklærte økonomiske og politiske mål.

– IKT-Norge setter nå sin lit til at Statsråd Kleppa og Samferdselsdepartementet nok en gang viser handlekraft og overkjører Vegdirektoratet. Men skal ikke Norge miste enda mer fart i utbyggingen av høyhastighets bredbånd er det svært viktig at det tas raske og effektive grep, sier Hoff.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.