Ny hånd-PC overlever fall mot betong

Uvørne brukere i krevende miljøer er målgruppen for Psion Teklogix' nye hånd-PC Netpad. Den overlever fall mot betong fra halvannen meters høyde.

OBS: Det er kommet en rettelse til denne artikkelen. Se nederst.

Netpad er det første produktet fra Psion Teklogix som ble til i september i fjor da avdelingen Psion Enterprise ble slått sammen med det til da uavhengige kanadiske selskapet Teklogix og skilt ut som eget selskap. Psion Teklogix skal tilby apparater som inngår i mobile løsninger for industri- og handelsbedrifter.

Psion tror at det globale markedet for hardføre hånd-PC-er vil vokse til 1,8 milliarder dollar i løpet av året. Netpad er en tastaturfri halv kilos maskin med en halv VGA-skjerm som kan orienteres i begge retninger. Konstruksjonen skal være robust nok til å stå i mot et fall mot betong fra halvannen meters høyde, og til at apparatet skal kunne brukes fra tjue kuldegrader til 60 varmegrader, samt i opptil 95 prosent relativ fuktighet.

Prosessoren er den vanlige Intel StrongArm i 206 MHz. Intern minne er fordelt på 16 MB direktelager (RAM) og 16 MB leselager (Flash ROM). Skjermen kan vise 256 farger. Den er trykkfølsom. Grensesnittet mot maskinen er en spesiell "penn", og tekst skrives inn fra et skjermtastatur. Lagring håndteres gjennom minnekort etter MMC-standarden.

Operativsystemet er Symbian. Maskinen leveres med de sedvanlige personlige applikasjonene for adresselister, avtalebok, tekst, regneark, kalkulator og så videre, samt kommunikasjon som terminal, faks, e-post og web. Det er filoverføring mot PC, og synkronisering mot Microsoft og Lotus (IBM) pakker. Som plattform for bedriftsapplikasjoner satses det på Java. Det skal arbeides med flere partnere, blant dem IBM og det franske programvarehuset Palmware SA som siden 1999 har spesialisert seg på å levere kryssplattforms utviklingsverktøy for en rekke operativsystemer for hånd-PC-er. IBM bidrar med blant annet DB2 og sin synkroniseringsserver.

Målrettede applikasjoner er ikke den eneste framtidsvaren knyttet til Netpad. En annen er apparatets kommunikasjon med omverden. Foreløpig er utstyret begrenset til en infrarød utgang og en klassisk serieport. Det loves Ethernet, USB, Bluetooth og GSM.

Prisen er foreløpig antydet til 1.800 dollar.

Norsk representant for Psion Teklogix er Strekmenn AS, et nytt selskap under Bg-consult.

RETTELSE: Strekmenn opplyser at de er etablert av tidligere ansatte i et selskap, InCom Norge AS, som har fusjonert med Bg-consult. Strekmenn har ingen relasjon til Bg-consult, og eies hovedsakelig av sine ansatte.

Til toppen