BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny hastighetsrekord over Atlanteren

Sent i fjor ble det satt ny hastighetsrekord på Internett over Atlanterhavet da forskere sendte flere gigabytes med data fra USA til Nederland på under ett minutt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mars 2003 - 11:38

Forskere har greid å sende 6,7 gigabytes med data fra Sunnyvale i USA til Amsterdam i Nederland på 58 sekunder. Den totale avstanden var 10.978 kilometer. Det hele skjedde i november i fjor.

Datamengden, som tilsvarer noe over det som får plass på en DVD-plate, ble sendt med en gjennomsnittshastighet på mer enn 923 Mbps.

- Ved å utforske ytelsesgrensene til Internett-teknologiene, vil vi bringe høyhastighets dataoverføring til praktiske, dagligdagse bruksområder, sier Les Cottrel ved Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) Computer Services, til BBC News.

Blant annet mener han at leger på ulike steder kan dele og diskutere en pasients hjertediagrammer for finne en diagnose eller å planlegge en behandling.

    Les også:

Dataene ble riktignok sendt over det lukkede Internet2-nettverket, som knytter sammen 200 universiteter verden over som samarbeider om å utvikle morgendagens Internett. Forskere ved universitetene har ofte behov for å dele enorme datasett med forskere ved andre institusjoner, slik at hundrevis av megabytes med data kan overføres nærmest umiddelbart.

Spesielt innen partikkelfysikken er datasettene store, gjerne i størrelsesorden petabytes (milliarder megabytes). Og forskerne regner med at datasettene vil bli enda tusen ganger større i løpet av det neste tiåret.

Ifølge BBC News har SLAC opparbeidet den største kjente databasen i verden. Den vokser med én terabyte om dagen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.