Ny heder til whiskey-sønnen som forandret verden

Verdens første telegraf-selskap ble etablert av Guglielmo Marconi 20. juli 1897 - mannen som ryddet vei for alt av dagens moderne, trådløse kommunikasjon. 102 år senere kommer italieneren til ny heder og verdighet.

Verdens første telegraf-selskap ble etablert av Guglielmo Marconi 20. juli 1897 - mannen som ryddet vei for alt av dagens moderne, trådløse kommunikasjon. 102 år senere kommer italieneren til ny heder og verdighet.

Guglielmo Marconi, mannen som oppfant telegrafen
Guglielmo Marconi.

Guglielmo Marconi ble født i Bologna i Italia 25. april 1874. Han var sønn nummer to til "flyktningeparet" Guiseppe Marconi, som selv var sønn av en rik eiendomsbesitter, og Annie Jameson, datter av Andrew Jameson - mannen bak den berømte irske wiskey-produsenten som fremdeles bærer Jameson-navnet.

Guglielmo begynte på en privatskole i Bedford som femåring, gikk der til han ble syv, før han flyttet tilbake til Italia for å gå på skole i Firenze, hvor han ble han til han fylte 14. Siden ble det spredte studier, blant annet ved Universitetet i Bologna, før han måtte i militæret som 26-åring.

Det var mange som forsøkte å få kjøpt Marconis patenter, men i løpet av sommeren 1897, med litt hjelp fra søskenbarnet Henry Jameson Davis, tok Guglielmo de første stegene for å få registrert sitt eget selskap. Først ble selskapet kjent som Wireless Telegraph and Signal Company, deretter skiftet det navn til Marconi's Wireless Telegraph Company Ltd.

I 1909 - fire år etter at han giftet seg med Beatrice O' Brien, som han fikk to døtre og en sønn med - mottok han nobelprisen i fysikk. I 1914 ble han så utnevnt til senator i Roma, hvoretter britiske kong Georg V beæret ham med storkorset.

I 1924 skilte han seg fra sin Beatrice for så å gifte seg med Maria Christina Bezzi-Scali tre år senere. De fikk en datter, Maria Elettra Elena Anna, i 1930.

I 1935 flyttet Marconi til Roma, og han forlot aldri mer Italia. Han døde den 20. juli 1937, og da han ble stedt til hvile ble han vist den siste ære med to minutters stillhet blant verdens telegrafer.

Og nå - 62 år etter sin død - kommer Guglielmo Marconis navn atter til heder og verdighet - denne gang gjennom noe så prosaisk som et navneskifte:

GEC-gruppen (General Electric Company) skal endre navn til Marconi som følge av selskapets foreslåtte utskillelse og senere fusjonering av sin luftfart- og forsvarselektronikk-virksomhet, Marconi Electronic Systems med British Aerospace.

Marconi Plc. blir et internasjonalt selskap som skal fokusere på voksende kommunikasjonsmarkeder og nisjeområder for høyteknologi.

Ifølge Bloomberg vil trolig Marconi Plc bli notert blant selskapene på IT-lista på FTSE-100-indeksen på London-børsen. Selskapet vil dessuten søke seg til en børsnotering i USA til neste år.

Planene om børsnotering og navneskifte blir lagt fram for en ekstraordinær generalforsamling 3. november, deretter må landets reguleringsmyndigheter få si sitt, før hele prosessen etter planen kan avsluttes 29. november med påfølgende børsnotering i London dagen derpå.

I det hele tatt har 1999 vært et travelt år for britiske General Electric Company. I april i år kjøpte GEC nettverkutstyrsprodusenten Fore Systems Incorporated for 4,5 milliarder dollar - omlag 35 milliarder kroner - cash på labben. GEC - som forøvrig ikke har noe med amerikanske General Electric å gjøre - betalte 35 dollar i kontanter for hver Fore-aksje, det vil si godt over den daværende kursen på den Nasdaq-noterte Fore-aksjen på vel 24 dollar.

Fore-oppkjøpet var det andre store britene begikk på like mange måneder. I mars kjøpte selskapet telekom-konsernet Reltec Corp. for omlag 1,74 milliarder dollar - i tillegg til at GEC overtok gammel Reltec-moro (gjeld) til en anslått samlet verdi på 361 millioner dollar.

Til toppen