Ny hjemme-PC-bølge bygger seg opp

Mange hjemme-PC-er begynner å bli modne for utskiftning. Bransjen, som skriker etter nye ordrer, gnir seg i hendene.

Som digi.no tidligere har rapportert at bransjen håpet på, begynner nå anbudsforespørslene for nye hjemme-PC-er å strømme inn. For mange av maskinene ble kjøpt inn i 1998 og 1999 etter at databransjen forsto hvordan regelverket kunne utnyttes.

Reglene sier at hvis arbeidsgiver står som formell eier av utstyr, kan den ansatte leie PC-en av arbeidsgiver og trekke fra leiepris på inntekt før inntektsskatt beregnes. Dermed blir skattegrunnlaget og skatten lavere. For de med høyest skatt blir priskuttet opp mot 40-50 prosent.

Nå håper PC-bransjen at de ansatte begynner å klage på gamle og trege maskiner. Og i utgangspunktet trenger ikke bedriftene å stritte imot - ordningen koster dem ikke noe utover litt administrasjon.

Markedsdirektør Arild Westbye i Hewlett-Packard (og tidligere Compaq) vil ikke oppgi selskapsnavn, men forteller at han nå mottar en rekke forspørsler om anbud på hjemme-PC-er.

- Vi ser en klar økning. Dette stemmer bra med at vi ligger rundt ni måneder bak hjemme-PC-bølgen i Sverige og der har man sett en sterk vekst, forteller Westbye til digi.no.

Westbye forteller at det foreløpig ikke er de største kontraktene som dukker opp og tror ikke at tallene vil påvirke total-salget av PC-er i år i vesentlig grad.

Den største kontrakten er allerede avgjort. De fleste mener at det var Statoil med sin store kontrakt som utløste bølgen forrige gang, og i mai inngikk selskapet ny kontrakt med Fujitsu-Siemens.

Les også:

- Hvis alt går som det skal, vil hjemme-PC-salget gi større utslag til neste år, mener Westbye.


Han forteller at bedriftene som regel spør etter to alternativer, en maskin med det siste og en enklere maskin. Mange spør nå også om tilbud på bærbare maskiner.

Til toppen