Ny Intel-brikke kutter PC-prisen

Til neste høst kommer en serie superbillige PCer med Intels ny Timna-prosessor i salg.

Til neste høst kommer en serie superbillige PCer med Intels ny Timna-prosessor i salg.

Stadig flere detaljer rundt Intels nye Timna-prosessor lekker ut. Det er nå klart at Timna vil gjøre det mulig å lage PCer til rundt 400 dollar (3200 kroner) i USA. Legger du på frakt, skjerm og moms, kan norske priser komme helt ned i 6000-6500 kroner. Men maskinene kommer ikke i salg før til neste høst.

Dette er flere tusenlapper billigere enn hva du får i norske PC-butikker i dag. De nye Timna-brikkene vil også sette fart i utviklingen av en ny generasjon datamaskiner som ligger mellom dagens Internett-bokser og fullblods PC-er.
Les:
Intel lekker sin prosessorplaner
Flere detaljer om Timna"Compaq kopierer iMac med 6.000 kroners Ipac

For Timna-maskiner vil være egnet til vanlig PC-arbeid, men ikke spill og andre avanserte oppgaver. Dessuten vil trolig mange maskiner bruke Linux - når prislappen kommer ned mot 400 dollar blir 100 dollar for en Windows-lisens for dyrt.

Årsaken til at Timna-maskiner blir billigere, er at Intel har bygget grafikk-prosessoren og minnekontrolleren inn sammen med en Pentium 2 hovedprosessoren. I dag må du betale for et separat og fordyrende grafikkort. Med færre kretser, blir Timna-maskiner også billigere fordi de er mindre.

Men Intel er ikke alene. Via, som kjøpte Cyrix og IDTs prosessorplaner i sommer, arbeider også med en ny brikke. For IDTs feilslåtte Winchip var nettopp en slik brikke som kombinerte hovedprosessor og grafikkprosessor i en brikke.

Også AMD arbeider med nye billigløsninger, dog uten innebygd grafikkprosessor. I løpet av første halvår kommer billige versjoner av K6-prosessoren.

Til toppen