PIRATPARTIET

Ny internett-dom får partileder til å se rødt: -Nok er nok!

Partileder mener dommen fra tingretten bryter med vårt demokratiske samfunn. - Nok er nok, sier partileder, Tale Haukbjørk Østrådal til digi.no.
Partileder mener dommen fra tingretten bryter med vårt demokratiske samfunn. - Nok er nok, sier partileder, Tale Haukbjørk Østrådal til digi.no. Bilde: Pressefoto
13. juli 2016 - 07:38

Fredag 24. juni 2016 påla Oslo tingrett sju store norske internettilbydere å blokkere tilgangen til åtte strømmetjenester på grunnlag av en begjæring fra Motion Picture Association.

Det får Piratpartiet til å se rødt: 

- Jeg har nettopp lest igjennom dommen. Jeg vil ikke engang si at jeg blir sjokkert. Det er ingen tvil om at denne dommeren nekter oss vesentlige menneskerettigheter, og etter vår oppfatning bryter denne dommen norsk lov. Den står definitivt i sterk konflikt med de rettighetene vi har i forhold til sensur, sier generalsekretær, Anders Kleppe, i Piratpartiet til digi.no.

- I praksis sensur

Han får støtte av partilederkollega Tale Haukbjørk Østrådal.

- Man må gjerne kalle dette blokkering, men i praksis er det sensur. Når man gir disse selskapene - som har sterke egeninteresser i saken - lillefingeren, så tar de hele hånden. Nå er det dette, i neste omgang er det noe annet. Til slutt ender vi opp med et sterkt sensurert nett, og ligner mer og mer på et land vi ikke ønsker å sammenligne oss med, konstaterer partilederen.

Det er sidene Watch Series, Putlocker, TUBE+, CouchTuner, Watch32, SolarMovie, Project Free TV og Watch Free som i denne omgang har blitt sperret ned av tingretten. 

Lett å omgå

Selv om man lett kan omgå denne type sensur ved å bytte til DNS-servere som ikke er omfattet av norsk lovgivning er problemet et større, demokratisk anliggende, ifølge Piratpartiet.

- Vi kan se på internett som et sted med enorm tilgang på informasjon. Nesten som et bibliotek. Om man stenger ned deler av biblioteket dreper vi også deler av demokratiet. Informasjonsutviklingen er viktig for å ta informerte valg og finne informasjon. Nå sensurerer vi filmer som blir piratkopiert, neste gang er det noe annet. 

Partilederen mener at Åndsverksloven fra 2013 er utformet med rettighetshavernes interesser som største fokus. 

- Som jeg har skjønt det er det nye lovverket nesten er oversettelse av det amerikanske NPIA-lovverket. Denne loven går imot andre norske lover på enkelte punkter, hevder Haukbjørk Østrådal.

Blokkering er bare ett av flere tiltak

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som har representert Motion Picture Association, er fornøyd med kjennelsen fra tingretten. 

– Denne avgjørelsen bygger på og viderefører den tidligere blokkeringsavgjørelsen fra sist høst. Sammen viser avgjørelsene at vi har et klart rettslig grunnlag i Norge for blokkering av nettsteder som gjør opphavsrettslig beskyttede verk tilgjengelig for allmennheten uten rettighetshavernes samtykke, sier partner, Rune Ljostad, i advokatfirmaet.

Ifølge advokatfirmaet er begjæringen om blokkering bare ett tiltak for å håndtere krenkelser av opphavsrett. Andre tiltak inkluderer opplysningskampanjer rettet mot forbrukere og å fremme forbrukeres tilgang til lovlig innhold.

- «You wouldn't download a car»-kampanjer er det første som slår meg da. Rettighetshaverne går nå til søksmål fordi de ikke fikk ut fingeren og klarte å lage en bærekraftig forretningsmodell på et tidlig tidspunkt. Vi i Piratpartiet håper virkelig at nok er nok, og at man går andre veier for å få bukt med dette i fremtiden, sammenfatter partileder, Tale Haukbjørk Østrådal, til digi.no. 

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.