Ny IP-telefonist drukner i kundeflom

Det nystartede IP-telefoniselskapet IP24 vinner prisduellene, men har fått alt for mange kunder.

IP-telefoni kommer nå for fullt. digi.no omtalte på fredag IP-telefonileverandøren TeleVoIP som er først ute med å la deg ringe til og fra en PC med et norsk telefonnummer. Fasttelefonen flyttes ganske enkelt til PC-en.

IP-telefoniselskapet IP24 i Steinkjer tilbyr en tilsvarende tjeneste. Interessen har vært grensesprengende med opptil 24.000 treff på hjemmesiden i timen. Programvare for å ringe ved hjelp av PC-en ble lansert i forrige uke, men de mer hendige IP-telefonene er ennå ikke leveranseklare.

Selskapet har ikke greid å møte den enorme pågangen, og mange kunder er frustrerte. Nettsidene til IP24 har inntil nylig vært kjemisk renset for opplysninger om hva som skjer. Og kundeservice har vært «ikke-eksisterende», sier en sint bruker til digi.no.

Det har gjort IP24 gjenstand for mye negativ omtale. På et av Norges største Internett-diskusjonsfora merket vi oss rundt 300 innlegg der brukere ergret seg over IP24.

Nå står det på IP24s nettsted at kundene kan vente seg en nedtid på opptil fire dager.

– Akkurat nå mangler vi IP-telefoner. Vi får inn 500, men disse går rett ut igjen, innrømmer Frode van der Laak som eier 40 prosent av selskapet, på nettstedet Steinkjer.net.

Men Post- og teletilsynet mener IP24 ligger helt i tet når det gjelder telefonsamtaler via bredbånd og Internett.

IP24 kommer best ut i prisundersøkelser foretatt både av DinSide.no og Post- og teletilsynet. Ingen betaler mindre for sine telefonsamtaler enn IP24s kunder som er blitt 5.600 av i løpet av høsten. Bare sist uke fikk IP24 mer enn syv hundre nye kunder.

Telenor tjener årlig 3,7 milliarder kroner bare i faste avgifter på fasttelefoni.

Dersom man har fasttelefon via Telenor i dag, er det store summer å spare. En gjennomsnittsbruker betaler ifølge Telepriser.no 4404 kroner hos Telenor. Går man over til IP24 Zero, slipper man unna med 1704 kroner, og sparer 2700 kroner i året.

Dette er avgifter norske bredbåndsbrukere enten kan redusere kraftig eller bli kvitt ved å gå over til IP-telefoni og bruke det ADSL-abonnement man allerede har og betaler for.

Analyseselskapet Norsk Telecom spår at Telenor kan tape 400.000 fasttelefonabonnenter frem til utgangen av 2005 på grunn av bredbånds- og IP-telefoni. IP24 i Steinkjer har tenkt å forsyne seg med en god del av disse.

– Foreløpig har vi en kapasitet på 4.096 samtidige brukere, som tilsvarer en omsetning på 250 millioner kroner i året, forteller van der Laak.

Selskapet har kjøpt inn utstyr for å kunne håndtere 8.000 kunder, men vil bygge stein for stein. Hver gang kapasiteten økes, koster det 800-900.000 kroner, sier selskapet.

Tradisjonelle telefonkabler og telefonlinjer, vil etter hvert måtte vike for bredbånd og Internett som benyttes for å transportere samtalene.

Ifølge moderniseringsminister Morten Andreas Meyer vil omlag 95 prosent av alle husholdninger i Norge ha tilgang til bredbånd innen utgangen av 2006. I statsbudsjettet som ble lagt fram tidligere denne uka er det satt av 69 millioner kroner til bredbåndsutbygging.

Med IP24 kan du ringe til resten av verden på tre forskjellige måter:

  • Skaffe et adapter som omdanner en vanlig analog telefon til en internett-telefon.
  • Leie en IP-telefon fra IP24. Denne telefonen ser ut som en vanlig telefon, og kan plugges rett på bredbåndsnettet. Bruker man nettet til andre ting, f.eks. PC på Internett, vil telefonen alltid ha prioritet når det ringer.
  • Ringe via PC-en. Via IP24s nettsider kan man gratis laste ned en såkalt softphone, et dataprogram som forvandler PC-en til en telefon.

Selve dataprogrammet har russisk opphav, men design og integrasjon er det Anita Rennan og Gisle Aarlot i Steinkjer-firmaet SIJU som står bak.

IP24 hevder å være først i Norge som tilbyr en slik løsning, men TeleVoIP har trolig kommet lenger med et system fra Xten. Med softphone ringer man via Internett og snakker via maskinens lydkort. Alt man trenger er hodetelefon og mikrofon. Da kan man via sin bærbare PC sitte på Gardermoen, i New York eller på Kanariøyene og ringe og bli oppringt på sitt lokale nummer - til lokale takster.

IP24 har disse tre typer abonnementer:

  • Zero, som har null i fast månedskostnad og er 20 prosent billigere enn Tele2.
  • Fifty, som koster 50 kroner fast i måneden og samtaler som er 20 prosent billigere enn Zero
  • 124, som har 124 kroner i fast månedsavgift, men til gjengjeld gratis samtaler til alle fasttelefoner.

IP24 skal være i Steinkjer minst i fem år framover, som kan være et pre for IT-byen Steinkjer. Selskapet har brukt fire millioner kroner på satsingen i Steinkjer, der 900.000 kroner er lån og tilskudd fra Innovasjon Norge.

Til toppen