BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny iPad-prosessor i rute

Men iPad 3 ser ut til å bli forsinket.

Apples iPad 2 er ikke mer enn fem måneder gammel, men det har lenge svirret rykter om at en etterfølger skal lanseres allerede denne høsten. Nå har det kommet signaler som tyder på at det likevel ikke vil skje.

Digitimes skriver at flere partnere i leveransekjeden til Apple har annullert planene om levering til iPad 3 i andre halvdel av 2011. Ifølge ikke navngitte kilder i denne kjeden, var det opprinnelig planer om å levere 1,5 til 2 millioner enheter i tredje kvartal og 5 til 6 millioner i fjerde kvartal.

Årsaken til forsinkelse antas å være problemer med produksjonen av skjermpanelet som iPad 3 skal utstyres med. Ifølge Digitimes skal dette være på 9,7 tommer, men med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler. Skjermen til iPad 2 er også på 9,7 tommer, men oppløsningen er begrenset til 1024 x 768 piksler. Foreløpig er det bare Sharp som kan produsere slike skjermer med en akseptabel feilrate, mens Samsung Electronics og LG Display foreløpig sliter.

Ifølge Digitimes' kilder hos panelaktørene, vil det nye 9,7-tommerspanelet også kreve en mye større lyskilde enn dagens skjerm, noe som skal være en utfordring i seg selv, når den skal plasseres innenfor de rammene som Apple har satt opp.

Hvor mye forsinket iPad 3 kan bli på grunn av dette, er knapt noen som vet. Men Apple kan vanskelig lansere det nye nettbrettet før produksjonen av en såpass viktig komponent som skjermpanelet har blitt stabil.

A6

En annen nyhet som også berører iPad, men nok noe lenger fram i tid enn iPad 3, er at TSMC skal ha startet testproduksjonen av Apples neste systembrikke, A6. Dette skriver Taiwan Economic News, som viser til bransjekilder. Det er likevel ikke ventet at denne vil bli offentliggjort før tidligst i andre kvartal av 2012.

A6 skal angivelig være basert på 28 nanometers prosessteknologi. Den skal ta i bruk en form for 3D-design, hvor flere lag med komponenter er stablet oppå hverandre.

I likhet med forgjengerne, skal A6 være basert på ARM-arkitektur, men ifølge TechRadar skal den være utstyrt med fire kjerner.

Samsung har vært eneleverandør av Apples A4- og A5-brikker, men forholdet mellom de to selskapene har blitt temmelig kjølig i det siste, etter at Apple anklaget Samsung for å ha kopiet iPad med Galaxy Tab-nettbrettene.

Dette kan være en medvirkende årsaken til at TMSC nå er valgt, sammen med at det taiwanske selskapet nå har fått ledig kapasitet. TMSC har tidligere stort sett bruk all kapasiteten til å produsere brikker for eksisterende kunder, inkludert Nvidia og Qualcomm, men etterspørselen disse brikkene er nå synkende, ifølge Taiwan Economic News.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.