BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny iPhone og Safari

Prisene går kraftig ned. Men Steve Jobs viste seg ikke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juni 2009 - 09:10

Apple kom som ventet med flere produktlanseringer under åpningen av selskapets Worldwide Developers Conference (WWDC) 2009 i går.

Som vanlig har ryktebørsen vært svært aktiv i ukene i forkant av Apple-lanseringene. Mange av ryktene viste seg å være bare dette - altså rykter.

Størst forventninger var det til en ny iPhone-modell. Den kom og kalles for iPhone 3G S. Den nye modellen skal være raskere enn forgjengeren og tilby bedre batteritid, spesielt ved avspilling av medieinnhold.

Mobilen har også fått et bedre, 3 megapiksel-kamera med autofokus og støtte for videoopptak, og leveres nå med digitalt kompass og 16 eller 32 gigabyte med lagringsplass. Den skal også ha støtte for OpenGL ES 2.0-standarden for 3D-grafikk og raskere mobilt bredbånd, 7,2 Mbps HSDPA.

Den nye modellen er utstyrt med iPhone OS 3.0-programvaren. Mange har tidligere ristet på hodet over at iPhone har manglet elementær funksjonalitet som klipping og liming av innhold og muligheten til å sende MMS-er, men dette er nå på plass. Apple framhever disse funksjonene i sin presentasjon av operativsystemet, sammen med bedre søkemuligheter, tastaturvisning i landskapmodus, utvidet foreldrekontroll for video og programvare og muligheten til å ta opp og sende lydopptak med den nye Voice Memo-applikasjonen.

En annen ny funksjon, Find My iPhone, er mer oppsiktsvekkende. Den gjør det blant annet mulig å lokalisere mobiltelefonen på et kart ved hjelp av MobileMe-tjenesten, eller få mobilen til å gi fra seg lyd selv om den er satt i stillmodus. Det skal også være mulig å fjernslette alle dataene på mobilen dersom man mistenker at den har blitt stjålet.

Apple iPhone 3G S
Apple iPhone 3G S

Apple har ikke oppgitt noen lanseringsdato eller pris for det norske markedet, men i USA har selskapet brukt øksen på prisene. iPhone 3G med 8 gigabyte minne selges nå for 99 dollar i stedet for 199 dollar. 16 gigabyte-versjonen av iPhone 3G S introduseres dermed for 199 dollar, mens 32 gigabyte-versjonen koster 299 dollar. Disse prisene forutsetter tegning av et toårs mobilabonnement med AT&T. Prisene er likevel langt lavere enn det den første iPhone-versjonen koster da den ble lansert.

iPhone OS 3.0 vil også bli tilgjengelig som en oppgradering til dagens iPhone-modeller. Dette skal skje den 17. juni. Oppgraderingen kan lastes ned og installeres ved hjelp av iTunes-programvaren. iPod Touch-brukere må derimot betale for oppgraderingen, men ikke mer enn 55 kroner.

Dette, sammen med priskutt på enkelte bærbare Mac-modeller, førte i går til at aksjekursen til selskapet sank med tre prosent.

Samtidig betyr lavere priser at produktene blir attraktive for flere potensielle kunder.

Apple lanserte i går også oppdaterte MacBook Pro-maskiner med 13, 15 eller 17 tommer skjerm. De største nyhetene er langt bedre batteritid og en flatmus med multitouch-støtte. Prisene ligger nå mellom 10 490 og 20 990 for standardmodellene. Modellen med 17 tommers skjerm koster nå 2000 kroner mindre enn tidligere.

Også den slanke MacBook Air-modellen har blitt oppgradert med kraftigere prosessorer og noe lavere priser.

Under WWDC i fjor lovet Apple en ny versjon av nettleseren Safari med rekordhøy JavaScript-ytelse. I går ble Safari 4 lansert, etter å ha vært tilgjengelig i en betaversjon siden februar. JavaScript-motoren Nitro skal levere opptil 4,5 ganger så høy ytelse som den tilsvarende motoren i Safari 3, nær åtte ganger så høy ytelse som Internet Explorer 8 og mer fire ganger høyere ytelse enn Firefox 3.0.x.

Samtidig hevder Apple at Safari 4 også laster websider omtrent tre ganger så raskt som de viktigste konkurrentene.

JavaScript-ytelsen er målt med SunSpider, mens HTML-ytelsen er målt med VeriTests iBench Version 5.0.

Apple lover at ytelsen vil kunne bli ytterligere 50 prosent høyere med en 64-bits versjon av Safari som kjøres i neste utgave av Mac OS X.

Safari 4 er den første lanserte nettleseren som greier Acid3-testen, som tester nettleseres støtte for utvalgte deler av webstandarder som foreløpig ikke er så mye i bruk. Apple lover også støtte for deler av HTML 5, inkludert flere teknologier som kan utnyttes når Internett-aksessen er fraværende. Dessuten skal Safari 4 ha støtte for flere CSS-effekter.

Apple Safari 4 med Cover Flow
Apple Safari 4 med Cover Flow

I tillegg til forbedringene under skallet, tilbyr Safari 4 en visuell visning av de mest leste websidene, fullt søk i historikken, komplettering av webadresser, zooming av hele sider og muligheten til å bla gjennom historikken eller bokmerker med Apples Cover Flow-funksjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Safari 4 kan lastes ned fra denne siden.

Det Apple derimot ikke lanserte under WWDC 2009, var den nye versjonen av Mac OS X, Snow Leopard. Denne utgaven blir først klar i september.

Apple Mac OS X Snow Leopard
Apple Mac OS X Snow Leopard

Da Apple fortalte om denne versjonen for første gang, for omtrent et år siden, ble det sagt at selskapet med denne utgaven ville fokusere på forbedringer under skallet. Dette inkluderer ytelsesforbedringer. Mange av de innebygde komponentene laster og jobber raskere. E-postprogrammet Mail laster ifølge Apple meldinger 85 prosent raskere enn tidligere og utfører søk opptil 90 prosent raskere.

Apple viser til at Mac OS X Snow Leopard nå er et 64-bits operativsystem, noe som også gjelder de sentrale applikasjonene. Men operativsystemet skal fortsatt støtte 32-bits programvare.

Det loves dessuten bedre utnyttelse av prosessorer med flere kjerner med teknologien Grand Central Dispatch (GCD), som skal være tilgjengelig både fra programmeringsgrensesnitt, rammeverk og programvareutvidelser. Dessuten får Snow Leopard støtte for OpenCL, en standard som for å utnytte grafikkprosessorer for oppgaver utover ren grafikkprosessering.

Til tross for disse forbedringene skal Snow Leopard bare ta halvparten så mye plass på harddisken som dagens Leopard-versjon, noe som frigjør 6 gigabytes med plass.

Nytt i Snow Leopard er også mediespilleren QuickTime X, som skal være designet på nytt og som skal gjøre det enklere å spille av, ta opp og dele videoer med YouTube, MobileMe eller iTunes.

Det loves dessuten at applikasjonene Mail, Address Book og iCal nå får full støtte for Microsoft Exchange Server 2007.

Ifølge Apple vil Mac OS X Snow Leopard i USA koste 29 dollar for enbrukerversjonen og 49 dollar for familiepakken. Norske priser blir ikke tilgjengelige før ved lanseringen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.