Ny Jobs-revolusjon

I 1984 revolusjonerte Steve Jobs markedet for personlige datamaskiner med Macintosh. Nå i 1998 gjør han det igjen med forbruker PC-en iMac som nå kan kjøpes på avbetaling.

Da Steve Jobs lanserte Macintosh i 1984 sverget PC-aktørene til grå firkantede bokser med DOS. I 1998, har Jobs lansert iMac, mens PC-aktørene fortsatt sverger til grå firkantede bokser - nå med Windows.

Jobs gir seg ikke med dette. Nå forsøker han å revolusjonere salget av PC-er til konsumenter. Som digi.no/mac skrev om i forrige uke (se relatert artikkel i høyre marg), kan amerikanere heretter få sin iMac på avbetaling. Dette ble også bekreftet av Apple i en pressemelding torsdag.

Med selskapets skreddersydde avbetalingsprogram kan en kunde gå inn hos nærmeste forhandler, og i løpet av noen få minutter få godkjent kreditt gjennom Apple. Uten å betale noe som helst kan kunden få med seg en splitter ny iMac. Hver måned betaler han et par hundrelapper (30 dollar) og etter 67 måneder er maskinen hans.

Databransjen har lykkes bra med å selge datamaskiner til rundt en tredjedel av forbrukerne. Dette tallet er nogenlunde det samme i Norge som i USA. Utfordringen er å nå de to tredjedeler som ikke har vært villige til å kjøpe seg en datamaskin.

Mange av disse tar seg eller har ikke råd til å bruke 10.000 - 12.000 kroner på en PC. Derimot har de fleste råd til å bruke et par hundrelapper i måneden. Som Jobs sier det i pressemeldingen: "For prisen av tre pizzaer i måneden, kan du eie din egen iMac."

Kunden kan når som helst betale ned hele lånet uten noe gebyr.

Selvfølgelig lønner det seg ikke å kjøpe avbetaling. Totalprisen for en iMac med utsalgspris på 1.299 dollar betalt over 67 måneder til 14,89 prosent rente inklusive etableringsgebyr blir i overkant av 2.000 dollar.

Likevel er det forbrukertilpasning av rang. Jobs åpner nye markeder for iMac samtidig som han slipper å rabattere maskinen for å opprettholde etterspørselen etter hvert.

Wintel-aktørene har allerede begynt å kopiere Imac på design. Det vil ikke forundre meg om de nå kopierer måten å selge på også.

Til toppen