TELEKOM

Ny kjempe fra Cisco skal gi video til alle

Med 322 terabit per sekund skal alle Kinas innbyggere kunne føre hver sin videosamtale samtidig.

Med tre chassis kan CRS-3 komme opp i 13,4 terabit per sekund. Maks ytelse på 322 terabit per sekund fordrer sammen kopling av 72 chassis.
Med tre chassis kan CRS-3 komme opp i 13,4 terabit per sekund. Maks ytelse på 322 terabit per sekund fordrer sammen kopling av 72 chassis. Bilde: Cisco
10. mars 2010 - 08:55

I flere uker har Cisco varslet om en nyhet som skulle «revolusjonere Internett». I går kom den offisielle lanseringen av CRS-3, arvtakeren etter CRS-1 som kom på markedet i 2004. Det dreier seg om en kjempemessig ruter, med en kapasitet på opptil 322 terabit per sekund, mot opptil 92 terabit per sekund for CRS-1.

CRS står for «Carrier Routing System». Det dreier seg følgelig om et apparat beregnet på teleoperatører. Ved lanseringen av CRS-3 forteller Cisco-sjef John Chambers at de regnet ikke med å selge mer enn rundt 60 eksemplarer av CRS-1 da de lanserte den i 2004. Seks år seinere har de solgt rundt 5000 enheter av CRS-1, og produktet står for rundt 5 prosent av selskapets samlede omsetning, ifølge analytikeranslag innhentet av Wall Street Journal.

Poenget med CRS-1 var å gi operatører en anledning til å holde tritt med den raske veksten i mobiltelefoni verden over. Ifølge Chambers fortsetter behovet for økt kapasitet å vokse eksplosivt, dels på grunn av mobiltelefoni med stadig mer omfattende datatjenester, men først og fremst fordi video blir mer og mer utbredt, og vil trenge båndbredde som aldri før.

Med tre chassis kan CRS-3 komme opp i 13,4 terabit per sekund. Maks ytelse på 322 terabit per sekund fordrer sammen kopling av 72 chassis. <i>Bilde: Cisco</i>
Med tre chassis kan CRS-3 komme opp i 13,4 terabit per sekund. Maks ytelse på 322 terabit per sekund fordrer sammen kopling av 72 chassis. Bilde: Cisco

Hva betyr en kapasitet på opptil 322 terabit per sekund i en ruter? Ifølge Cisco er CRS-3 tolv ganger så kraftig som konkurrentenes kraftigste ruter. Chambers sier én CRS-3 vil være i stand til å formidle IP-trafikk tilsvarende hele den kinesiske befolkningen i samtidige videosamtaler med hverandre.

Andre eksempler: Med 322 terabit per sekund vil hver spillefilm som hittil er framstilt, kunne overføres på mindre enn fire minutter. Hele samlingen av bøker og papirdokumenter i USAs nasjonalbibliotek Library of Congress kunne overføres på ett sekund.

CRS-3 dreier seg ikke bare om kapasitet, men også om tjenestekvalitet og evnen til ikke bare å håndtere mye trafikk, men også å velge den mest effektive veien videre for forskjellige typer tjenester. Ruteren håndterer selvsagt IPv6, og er tilrettelagt for blant annet virtuelle private nett i nettskyen. Disse egenskapene gjør at teleoperatører forespeiles ikke bare mulighet for større kapasitet og mer avanserte tjenester, men også for å redusere kostnadene til den løpende driften av sine nettverk.

Cisco framhever videre hvordan CRS-3 er konstruert med tanke på å videreføre eksisterende investeringer i CRS-1: For eksempel er chassiset med vifter og strømforsyning det samme. Oppgradering kan skje uten driftsavbrudd ved å bytte ut linjekort og andre komponenter.

Til slutt kan det nevnes at også Cisco-utstyr drar nytte av de store framskrittene innen halvlederteknkologi de siste seks årene.

Hjertet i CRS-3 er en ny prosessor – døpt QuantumFlow Array Processor – med tilhørende brikkesett. Ytelsesspranget og reduksjonen i strømforbruk er som for standardprosessorer for pc-er og servere. Cisco anslår at energiforbruker ligger på ned mot 40 prosent av det tilsvarende utstyr fra konkurrentene ville kreve.

Forutsetningen for at CRS-3 skal levere i tråd med løftene, er selvfølgelig at operatørene får tilstrekkelig kapasitet på linjene ut til brukerne. Cisco vedder på at utbyggingen av bredbånd vil galoppere videre, ikke bare i rike land, men også i vekstmarkeder og fattige land. Den samlede nettrafikken opplever nå en dobling hvert tredje år. Man bør ha i mente at CRS-3 kan få en levetid tilsvarende forgjengerens.

Prisen starter på 90 000 dollar, og de første leveransene ventes seinere i år. 90 000 dollar tilsvarer ett chassis, minimalt utbygget. Full kapasitet på 322 terabit per sekund fordrer 72 chassis, hvert av dem fullt utbygget.

Teleoperatøren AT&T har kjørt prøveprosjekter med CRS-3, og sier de regner med at den vil gjøre det mulig for dem å vokse i takt med behovet. De har brukt den nye ruteren i verdens første 100 gigabit per sekund stamnett, mellom New Orleans og Miami.

Cisco vil raskt møte en utfordring fra Juniper, som har varslet en oppgradering av sine systemer til rundt 4 terabit per sekund per chassis, omtrent det samme som CRS-3.

Da vil tallet på chassis som kan koples sammen til én ruter være det vesentlige skillet mellom Cisco og Juniper når det gjelder øvre tak på ytelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.