Ny klyngeteknologi for Suns største servere

Sun har lansert Sun Fire Link, en ny teknologi for å danne klynger av opptil åtte av selskapets største servere.

Hensikten med Sun Fire Link er å tilby en måte å bygge supermaskiner bestående av klynger av opptil åtte maskiner fra Suns tre kraftigste serverfamilier i Sun Fire-serien: 6800 med opptil 24 prosessorer, 12K med opptil 52 prosessorer, og 15K med opptil 106 prosessorer. Sun Fire Link gjør klyngene til tallknusere i superdatamaskinklassen, med opptil 800 UltraSparc III-prosessorer i 1,05 GHz. Ytelsen for en Sun Fire Link-klynge av åtte 106-prosessors 15K-servere vil overstige 1,68 teraflops, heter det.

Sun Fire Link kan håndtere salver på opptil 4,8 gigabytes per sekund, og vedvarende datastrømmer på opptil 2,8 gigabytes per sekund. MPI-latensen ("message passing interface", altså informasjon fra en prosessor til en annen) for svitsjen som kreves for klynger på flere enn to servere, er oppgitt til mindre enn 4 mikrosekunder, eller ti til femten prosent kortere enn det Dolphin får til med sin SCI-kopling ("scalable coherent interface") med Scalis MPI i Xeon-klyngen som ble installert i høst i Nationellt superdatorcentrum i Linköping.

I sin pressemelding sammenlikner Sun med IBMs SP Switch2, som har en åttedel av Sun Fire Links båndbredde, og fire ganger så høy MPI-latens.

For å illustrere forskjellen mellom Sun Fire Link og klynging over gigabit Ethernet, viser Sun til "POP ocean modeling code" som kjørte tre ganger så raskt på en 128-prosessors 6800-klynge med Sun Fire Link enn med en gigabit Ethernet-forbindelse. Resultater fra standardtester er ennå ikke offentliggjort.

En av prøvekundene på Sun Fire Link, det kanadiske tungregnesenteret High Performance Computing Virtual Laboratory, har brukt den nye teknologien til å klynge to 15K-servere og åtte 6800-servere med til sammen 336 prosessorer. Dette systemet er blitt Canadas kraftigste superdatamaskin, med 196. plass på den internasjonale TOP500-rankingen, og en ytelse på 321 gigaflops. Dette er rett bak en maskin med 128 Xeon-prosessorer i 2,4 GHz som Doshisa-universitetet i Japan har satt sammen med Myrinet-teknologien til Myricom.

Det er kanskje tankevekkende at 128 Xeon-prosessorer med Myrinet gir en raskere tallkknuser enn 336 UltraSparc III-prosessorer med Suns nye Fire Link-teknologi.

Klynger med Sun Fire Link og fra 144 prosessorer og oppover, vil heretter markedsføres under betegnelsen "Galaxy-class configurations".

Til News.com opplyser Sun at en del av utviklingskostnadene til Sun Fire Link er dekket av statsstøtte gjennom programmet Advanced Simulation and Computing til USAs energidepartement.

Til toppen