Ny konkurranse med Thinkpad som premie

Thinkpad fyller 15 år 4. oktober. Denne uken stiller Lenovo nok en Thinkpad som premie.

Ny konkurranse med Thinkpad som premie
Bilde:

Dette er den andre uken der spørrekonkurransen på digi.no er lagt opp i samarbeid med Lenovo, det kinesiske IT-selskapet som overtok IBMs PC-avdeling i 2005.

Bakgrunnen er at torsdag 4. oktober fyller IBMs – nå Lenovos – banebrytende familie av bærbare PC- er, Thinkpad, 15 år.

Den dagen er det stor fest i Oslo. Lenovo stiller to premier som begge representerer verdier på godt over 10.000 kroner: En Thinkpad X61s, og en Thinkpad T61. Dessuten inviteres vinnerne til festen.

Den første delen av konkurransen varte fra 21. til tidlig morgen 28. september. I denne andre uken er det nye spørsmål, og en annen premie. Det trekkes én vinner for hver uke.

Merk at denne ukens konkurranse avsluttes ett døgn tidligere enn vanlig: selve jubileumsdagen torsdag 4. oktober, kl 12. Årsaken er at vinneren skal være kåret – og helst også varslet – før festen.

Denne andre uken er premien en Lenovo Thinkpad X61s 7669, selskapets fremste «ultra bærbare» på bare 1,33 kilogram.

Den bygger på Intels plattform Centrino Pro, og har en tokjernet Core 2 Duo-prosessor av typen L7300 i 1,4 GHz. Minne er på 1 GB, harddisken på 120 GB.

X61 kommuniserer trådløst over fire standarder for trådløse nettverk, det vil si 802.11 a/b/g/n (den siste er «draft»).

Den har innebygget fingeravtrykksleser og egen sikkerhetsprosesser etter normen TPM 1.2 («Trusted Platform Module»).

Skjermen er på 12,1 tommer, og har en oppløsning på 1024 x 768 punkter.

Operativsystemet er Windows Vista Business.

IBMs PC debutterte i 1981. Den første bærbare modellen, «IBM Portable PC», kom i 1984. To år seinere kom IBMs første «laptop»: «PC Convertible» veide nesten 5,5 kilogram. I 1992 kom den første Thinkpad-modellen, 700C, med avanserte egenskaper som TFT-skjerm (thin film transistor) og pekeredskapet Track Point. Året etter kom den første Thinkpad med fargeskjerm. Den ble blant annet brukt om bord i den amerikanske romfergen Endeavor for å bistå astronautene som skulle reparere romteleskopet Hubble.

I 1995 kom en svært oppsiktsvekkende Thinkpad som fikk tilnavnet «Butterfly». IBM bestrebet seg på å lage en så liten PC som mulig, samtidig som tastaturet skulle være i full størrelse. Butterfly hadde et tastatur som foldet seg ut når lokket ble åpnet. I utfoldet stand var det like bredt som tastaturene på de øvrige Thinkpad-modellene, og en god del bredere enn resten av maskinen.

Modellen var ikke i salg svært lenge: I 1996 kom Thinkpad 560 med vanlig tastatur: Den hadde større skjerm enn Butterfly, og likevel var vekten bare 1,86 kilogram.

Bildet nedenfor viser hvordan tastaturet på Butterfly folder seg ut: I lukket stilling er delen til høyre skjøvet innover i enheten og mot venstre. I åpen stilling er tastaturet to tastebredder bredere enn maskinen.

I 2000 passerte IBM en viktig milepæl: Thinkpad nummer 10 million ble solgt. Det samme året kom den første Thinkpad-modellen beregnet på forbrukermarkedet.

Siden har IBM, og så Lenovo, bestrebet seg for å være i forkant av utviklingen. Thinkpad-modellene er beregnet på profesjonelle brukere, og er tidlig ute med avanserte egenskaper.

Lenovo feirer også 15 år med Thinkpad ved å støtte årets tv-aksjon i NRK, «Sammen for barn», til inntekt for FNs barnefond Unicef, nærmere bestemt fondets arbeid med barn og barnefamilier som er rammet av HIV og Aids. Blant innsamlingstiltakene er et forsøk på å lage verdens lengste virtuelle lenke. Følg gjerne Lenovo Norges oppfordring om å være med på lenken: Det koster 15 kroner, de går til tv-aksjonen.

For å vinne premien i denne andre konkurransen i anledning Thinkpad-jubileet, må du svare på syv spørsmål om Thinkpads historie. Svarer du riktig på alle syv spørsmålene, kan du bli med på trekningen. Husk at søk på digi.no eller allmenne søketjenester kan hjelpe deg hvis du står fast. Dessuten finnes flere nettsider om IT-historiske emner. Har du svart feil på ett eller flere spørsmål, er det bare å trykke på valget «Ta testen en gang til».

Tips til konkurransen: Chronology of Personal Computers.

Denne første av våre to konkurranser i anledning Thinkpad-jubileet avsluttes klokka 7, fredag 28. september 2007. Den andre avsluttes klokka 11 torsdag 4. oktober. Vinnerne av begge konkurransene blir offentliggjort tidligst 4. oktober klokka 12. Begge blir invitert til jubileumsarrangementet i Oslo.

Du finner en oppdatert liste over hvem som vinner spørrekonkurransene våre i denne artikkelen: Sjekk vinnerne av konkurransene på digi.no. Det kan ta noen dager fra en konkurranse avsluttes til vinneren er varslet.

Denne konkurransen varte til kl 1100 torsdag 4. oktober, og er nå avsluttet.

Les mer om: