Ny konkurrent til 4G-standard

Mange land har ikke fått 3G-mobilnett enda, men nå skal 26 store mobilselskaper starte utviklingen av Super 3G.

Mange land har ikke fått 3G-mobilnett enda, men nå skal 26 store mobilselskaper starte utviklingen av Super 3G.

En koalisjon av 26 mobilselskaper har annonsert et samarbeid for å skape neste generasjons mobilstandard.

Man starter tidlig, for målet er at man først skal ta i bruk 4G-teknikken i 2010. Men målene er satt høyt og da trenger man all tid man kan få. For 4G skal gi en fart på 30-100 megabit i sekundet, skriver BBC. Hvorfor man ikke har valgt å kalle den kommende standarden for 4G er ikke kjent.

For det er en 4G-standard under utvikling. digi.no har tidligere omtalt Ericssons deltakelse i dette samarbeidet. (Les saken i boksen øverst i høyre hjørne).

Dermed sikter mobilbransjen på å konkurrere med fast-linjebaserte bredbåndsnett. For selv en mobiltelefon med stor skjerm har ingen mulige behov for 30-100 Mbit i sekundet.

Slike båndbredder loves fra arvtageren til ADSL. VDSL-nett lover å kunne levere flere TV-kanaler til en husstand - i HDTV-kvalitetet.

Med i alliansen er det 26 selskaper. Listen inkluderer blant annet Vodafone, Alcatel, Siemens, Nec og NTT Docomo, skriver BBC.

At Europa og Japan skal samarbeide er nytt, men like viktig er det hvem som ikke er med. Det finnes flere 3G-standarder i verden i dag og Super 3G blir ikke en global standard, for de store amerikanske aktørene mangler.

Qualcomm - som eier CDMA-standarden - og Motorola er ikke med, selv om den amerikanske mobiloperatøren Cingular er med.

Heller ikke sør-koreanske LG og Samsung er med.

Til toppen