JUSS OG SAMFUNN

Ny kringkastingssjef vil se på NRK-inntekter

John G. Bernander (bildet) ble i dag valgt som ny kringkastingssjef etter Einar Førde. Bernander mener at lisensen er svært viktig for NRK, men at man også må finne andre inntektskilder.

Sigvald Sveinbjørnsson
19. mars 2001 - 14:23

Under pressekonferansen mandag ble John G. Bernander presentert av NRKs styreleder Anne Carine Tanum som kringkasterens nye sjef.

Bernander selv medgir at han går til åremålet på seks år med skrekkblandet fryd. Utfordringene står i kø for Norges største mediehus hvor finansiering og digitalisering er viktige stikkord.

På spørsmål fra digitoday.no forteller Bernander at lisensen også i hans periode kommer til å være viktig.

- Lisensen er den viktigste inntektskilden til NRK i dag, og det kommer den til å være også i fremtiden. Men vi må se på alternative finansieringskilder, blant annet samhandlinger med andre selskaper. Det kan jo også tenkes at andre vil kjøpe de produktene NRK lager, sier Bernander.

Han vil ikke komme inn på hva han synes om NRKs fremtid og utfordringer, og hvordan disse best kan løses.

- Jeg har enda ikke tiltrådt stillingen, og har ikke noe mandat til å gå ut offentlig med mine tanker. Men etter jeg er blitt husvarm i NRK så vil jeg prøve å være så åpen som mulig på disse tingene, sier Bernander som tiltrer 15. juli i år.

Bernander vil da sitte på et åremål som varer i seks år. Årslønnen vil være 1,95 millioner kroner.

Den tidligere høyrepolitikeren ville ikke komme inn på digitaliseringsprosessen som foregår i NRK. Kringkasteren mener at de trenger 3,7 milliarder norske kroner til å satse på en digital transformasjon av hele NRK, dette skal opp i Stortinget senere i år.

At NRK for en hver pris skal være størst er ikke Bernander med på uten videre.

- NRK skal være ledende, men det betyr ikke at man skal være størst i antall seere. Vi skal kunne ha de store produksjonene, og vi skal kunne lage kvalitet, sier Bernander, som avviser at seertall er det samme som størrelse.

NRKJ, journalistenes fagforening i NRK, er i utgangspunktet positiv til Bernander. Fagforeningsleder Eva Stabell sier til digitoday.no at det var et overraskende valg, siden Bernander ikke har noen redaksjonell erfaring. Dette mener Stabell er negativt, men at Bernanders brede nedgangsfelt i både kultur og samfunnsliv kan veie opp for ulempene. - Vi skal gi han en sjanse, sier Stabell til digitoday.no

Styreleder Tanum avviser at mangel på redaksjonell erfaring ikke er viktig for en kringkastingssjef. - I dette huset er det mye ekspertise på media, sier Tanum.

Bernander var også den eneste som fikk tilbud om jobben fra styret. Det har gått flere rykter om at både NHO-direktør Kristin Clemet og tidligere kulturminister Åse Kleveland var tiltenkt jobben, men disse skal ifølge Tanum aldri ha fått en telefon med et jobbtilbud.

digitoday.no jobber med å få et intervju med den nyvalgte kringkastingssjefen i løpet av dagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.