BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny lagringsløsning forenkler år 2000-testing

EMC Computer Systems i Norge presenterte i fredag en lagringsløsning som kan gjøre testingen av år 2000-kompatibilitet til en mindre tidkrevende oppgave.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juni 1998 - 13:37

For å kunne teste om en virksomhets data og applikasjoner er kompatible med tusenårsskiftet, må man for å unngå stans i produksjonen, opprette et separat testmiljø som ikke forstyrrer den daglige virksomheten. Dette kan man gjøre ved å kopiere data og programmer til et separat system hvor man utfører all testingen.

Geir Mathisen.
Geir Mathisen.

Geir Mathisen, senior systemingeniør ved EMC Computer System, fortalte under en pressekonferanse fredag, at det er vanskelig å få datagrunnlaget til å være realistisk, samtidig som gjentatte gjenopprettelser av datasettet tar mye tid. De fleste lagrer dette på en eller annen form for tape.

Løsningen Mathisen presenterte, består av EMCs Symmetrix lagringssystem, samt to programvareprodukter.

Symmetrix er et harddiskbasert lagringssystem som kan brukes sammen med de fleste datamaskinplattformene på markedet. En vanlig løsning er å knytte en rekke servere til et slikt lagringssystem ved hjelp av Fibre Channel. Da får man en overføringshastighet i gigabitklassen og en rekkevidde på opptil tre kilometer.

I Symmetrix bruker man vanligvis én speiling av hver av produksjonsvolumene. Ved hjelp av programvaren TimeFinder, kan man opprette en sekundær speiling som når som helst kan frigjøres fra produksjonssystemet og brukes separat av testsystemet. Den sekundære speilingen kalles av EMC for Business Continuance Volume (BCV).

Ifølge Mathisen kan man ha flere BCV-er med de samme dataene, man kan også ha færre BCV-er enn produksjonsvolumer.

Når man tester dataene i en BCV, vil disse ofte endres. Samtidig endres også produksjonsdataene. Man kan derfor tenke seg at man ikke ville kunne gjenopprette testdataene på BCV-en, siden det volumet BCV-en er en kopi av, også ville ha endret seg.

Kombinasjonen av Symmetrix og TimeFinder løser dette ved at Symmetrix husker hvilke endringer som er blitt gjort, både på BCV-en og på hovedvolumet. Man kan derfor enkelt gjenopprette dataene på BCV-en ved hjelp av TimeFinder. Samtidig er det også enkelt å oppdatere BCV-en mot produksjonsvolumet, siden systemet ved hva forskjellene er. Man slipper dermed å kopiere over alle dataene.

Mathisen understreker at en slik løsning er like aktuell for vanlige utviklingsmiljøer, som i miljøer som tester år 2000-kompatibilitet.

Man kan også bruke BCV-er til å ta backup fra, uten å måtte stoppe produksjonen.

EMC har også et produkt som heter InfoMover. Dette er - i motsetning til TimeFinder - filbasert, og gjør det mulig å bruke lagringssystemet som en filflyttingsmekanisme mellom servere. Dette vil ifølge Mathisen stort sett være raskere enn å sende filene over nettverket. Samtidig sparer man nettverket for belastning.

- Disse systemene er som nevnt ikke knyttet til spesielle plattformer eller systemer. Dette gjør at de kan brukes på nytt i andre miljøer, eller brukes i forbindelse med andre oppgaver i det samme miljøet, for eksempel til datavarehus, rask gjenoppretting av data og mye annet, sier Mathisen.

EMCs produkter har år 2000-garanti.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.