Ny lagringsteknologi gir 1 terabyte harddisk

Amerikanske C3D demonstrerte mandag en ny teknologi som selskapet hevder vil revolusjonere lagringskapasiteten på disker og smartkort.

Amerikanske C3D demonstrerte mandag en ny teknologi som selskapet hevder vil revolusjonere lagringskapasiteten på disker og smartkort.

C3D presenterer allerede nå en fullt ut fungerende prototyp av en 140 gigabyte harddisk (kun lesbar) og et smartkort på ti gigabyte (heller ikke det overskrivbart) . Nå ser selskapet etter partnere for å videreutvikle teknologien, med mål om å ha kommersielle produkter klare innen 12 måneder.

Ifølge selskapet vil andre og tredje generasjon av tradisjonelle harddisker kunne få lagringskapasiteter på over én terabyte (1000 gigabyte) med den nye teknologien. RAM-versjoner av disk- og kort-løsningene planlegges også, skriver BBC News.

Den patenterte teknologien baserer seg på ny bruk av fluorescerende lys og "usammenhengende" lys - det vil si lys der bølgene er "ute av takt", for å sitere BBCs noe spede forsøk på å forklare framgangsmåten (og digi.no havner sikkert i Martin Ystenes' sprøytevarsler...)

Uansett: Resultatet av teknologien er at inntil ti lag med informasjon kan leses samtidig, noe som fører til en dramatisk forbedring i lagringskapasiteten i forhold til arealet sammenliknet med dagens optiske lagringsteknologier: En dobbeltsidig 120 millimeter disk (DVD) har en lagringskapasitet på omlag 4,7 gigabyte på hver side - eller nok plass til å romme en to-timers film. Med to lag på hver side, kan DVD-kapasiteten tynes til 17 gigabyte med video, lyd eller annen informasjon - med andre ord langt vassere enn den gamle gode CD-ens 650 megabyte.

C3D forventer at den nye lagringsmetoden, som i produktform får navnet FMD (Fluorescerende Multi-lags Disk), vil åpne for en rekke nye bruksområder og ser spesielt for seg at stadig mer PC-funksjonalitet etter hvert kan dyttes inn i salmebok-store PDA-er eller enda mindre mobiltelefoner.

- Økende etterspørsel for høyhastighets nedlasting av data over Internett og fremveksten av forbrukerelektronikk, så som høyoppløsnings fjernsyn (HDTV - krever opptak på inntil 7,5 gigabyte per time, red.anm.), e-bøker osv. vil gi en eksponensiell økning i etterspørselen av stor lagringskapasitet, mener C3D-sjef Eugene Levich, som under mandagens lansering i Israel fortalte at selskapet planlegger å starte pilotproduksjon av

  • en 10-lags FMD-ROM-disk med inntil 140 gigabyte lagringskapasitet
  • et kredittkortstort 20-lags FMC ClearCard-ROM med inntil 10 gigabyte kapasitet
  • og et 10-lags FMC ClearCard-WORM (skriv én gang, les mange) - også det i kredittkortstørrelse - med en kapasitet på inntil én gigabyte

digi.no lyktes ikke å komme i kontakt med representanter for C3D mandag kveld, og selskapets nettsider er ennå ikke ferdig utviklet (den eneste informasjonen på sidene er foreløpig de åtte ordene "Allround 3D imaging in a flash... Coming soon...")

Til toppen