Ny ledelse i krisepreget Alcatel-Lucent

Selskapet har tapt 16 500 jobber og 7 milliarder dollar på under to år.

Ny ledelse i krisepreget Alcatel-Lucent

Selskapet har tapt 16 500 jobber og 7 milliarder dollar på under to år.

Fusjonen mellom teleutstyrsgigantene Alcatel og Lucent som ble gjennomført i november 2006, har vist seg å være blant de tristere i bransjens nyere historie. I sommer – 29. juli – ble hovedpersonene bak sammenslåingen, administrerende direktør Patricia Russo og styreformann Serge Tschuruk, sparket.

Først i går fikk konsernet en ny ledelse: Tidligere BT-sjef Ben Verwaayen tar over som toppsjef etter Russo, mens tidligere Airbus-sjef Philippe Camus er utnevnt til styreformann.

De får det øverste ansvaret for et selskap som har mistet 16 500 arbeidsplasser og tapt 7 milliarder dollar på under to år. De kan glede seg over en kursoppgang på 30 prosent siden forgjengerne deres ble sparket, men har mye å gjøre før aksjonærene er fornøyd: Selskapets markedsverdi er 40 prosent av det den var i desember 2006.

Analytikere peker på at verken Alcatel eller Lucent var i spesielt god stand da selskapene ble slått sammen. I tillegg til å være et ekteskap «mellom den blinde og den halte», var – og fortsatt er – det store kulturelle forskjeller mellom franske Alcatel og amerikanske Lucent. Dette bidro blant annet til å skjerpe utfordringene til Russo, som snakker dårlig fransk samtidig som hun var første kvinne til å lede et selskap på CAC 40-listen.

Verwaayen møtte pressen i går, og slo fast at det ikke er snakk om å gjøre om fusjonen. Han sa at han ikke er tilhenger av de store omorganiseringene, men at både investeringer – i euro, pund og dollar – og menneskelige ressurser. Han fortalte at han hadde kundeerfaring fra både Alcatel-Lucent og konkurrentene Ericsson, Nokia og Huawei, og at han vil bruke noen måneder på kundesamtaler for å få et grunnlag til å legge opp en handlingsplan.

Analytikere tror en ny runde med omorganisering ikke er til å unngå. De er også enige i at en skilsmisse ikke er hensiktsmessig. De peker videre på at det forente selskapet har sakket akterut innen 3G mobil, og er nødt til å hente seg inn igjen.

    Les også:

Til toppen