BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny Linux-allianse skal gi felles løft mot Windows og Red Hat

Tre store og en liten Linux-distributør går sammen om en standard som kan gjøre Linux enda mer attraktivt. Men bak lurer konkurrenten Red Hat.

30. mai 2002 - 13:28

Tre store og en mindre Linux-distributør - Caldera, SuSE, Turbolinux og Conectiva - har slått seg sammen i en allianse for å skape en motvekt til Red Hats dominerende posisjon.

For i mangel av noen annen klar markedsleder, har mange maskin- og programvareleverandører som IBM inngått partnerskap med Red Hat, der de både utvikler og foretar små eller større tilpasninger til Red Hats versjon. I mange tilfeller vil kanskje andre Linux-varianter fungere vel så godt, men det er ikke garantert.

De fire konkurrentene skal nå sørge å standardisere sine tilbud gjennom en Linux-distribusjon de skal kalle UnitedLinux, skriver ZDNet. Trolig er dette et sett med minimumskrav, hvert av selskapene ønsker trolig å lage egne utgaver med ekstrafunksjoner.

De fire selskapene inviterer de fire andre utbredte Linux-selskapene med sine distribusjoner til å bli med. Disse er Red Hat, Mandrake, Debian og Slackware.

UnitedLinux-alliansen sier de har fått støtteerklæringer fra en rekke selskaper som IBM og SAP samt Intel og AMD.

Alan Cox, regnet som den viktigste støttespilleren til Linus Torvalds, er også positiv.


- Hvis de greier dette, kan det hjelpe Linux ved at valgene reduseres til fem distribusjoner. Det store spørsmålet er om de vil klare å lage et felles produkt eller ende opp med en rekke feilslåtte, sier Cox til ZDNet.

UnitedLinux er ikke det første forsøket på å forene Linux-verdenen. Linux Standards Base, med HP/Compaq, IBM, Dell, SuSE, Red Hat, Caldera og Turbolinux Ximian i ryggen, offentliggjorde i vinter første versjon av sin standard-spesifikasjon.

Men Red Hat sier at de ikke vil klare å tilpasse seg LSB før i midten av 2003.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.